Реклама / Ads
2| 2525 |27.03.2024 НОВИНИ

Пловдивчанин източвал евросредства със зеленчуци

.
Източник: БГНЕС
Филиалът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу българин, заподозрян за измама с евросубсидии, съобщиха от базираната в Люксембург институция. Обвиненията са в резултат на разследване на проекти за отглеждане на селскостопански продукти, финансирани изцяло от ЕС. В рамките на две седмици, това е вторият път, когато се повдига обвинения срещу нашенец за злоупотреба с парите на ЕС.
 

Измамата е свързвана с отглеждане на селскостопански продукти, финансирани изцяло с европейски средства, уточнява БНР.

 

Твърди се, че през януари 2020 г. заподозреният кандидатства от името на три различни фирми пред Държавен фонд "Земеделие" - Областна дирекция Пловдив, за отпуснати на България средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) по схемата за обвързано подпомагане за отглеждане на зеленчуци. Общо средствата, които земеделецът от Пловдив е поискал, възлизат на 190 хил. евро.





Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 хил. лева, съобщава европейската прокуратурата.

 

Според събраните от европейските прокурори доказателства, заподозреният е предоставил няколко документа като фактури за продадената си продукция, за да докаже необходимото минимално количество продукция. В заявлението е декларирано, че в посочените парцели е постигнат значителен добив. Разследването обаче разкрива несъответствия между декларираната продукция и реално получената реколта. 

 

На 14 март бяха повдигнати обвинения на друг българин, опитал да измами фонд "Земеделие" като представил недействителни оферти за строителство на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация, за да получи финансиране по проект за над 220 хил. евро.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2329 |27.03.2024 Нетаняху: Израел няма да се огъне пред нарастващия международен натиск за спиране на войната в Газа . 0| 2422 |27.03.2024 Държавата с план за задълженията на „Топлофикация-София“ . 5| 2317 |27.03.2024 Не е за вярване: Козунакът тази година ще е по-евтин . 4| 2466 |27.03.2024 Румънският президент даде съгласие за влизане на сили на НАТО в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads