Реклама / Ads
14| 3139 |31.07.2023 НОВИНИ

Поддръжници на военния преврат в Нигер развяват руски знамена, скандират името на Путин

.
Източник: Стопкадър: YouTube
Хиляди привърженици на военната хунта, която завзе властта в Нигер с преврат, шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския държавен глава Владимир Путин, предадоха световните агенции.
 

Демонстрацията в подкрепа на военните се проведе три дни след като армията свали демократично избрания президент Мохамед Базум и завзе властта в африканската страна.

 

Метежът генерира притеснения, че бившата френска колония Нигер може да се сближи с Русия, съобщи Би Би Си. След превратите в съседните Мали и Буркина Фасо те се сближиха драстично с Кремъл.

 

Военната групировка “Вагнер” поддържа присъствие в Мали. Намесата на частната армия беше свързвана с превратите в региона. Отношенията между основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин и Владимир Путин остават неизяснени след еднодневния бунт на Пригожин през юни.

 

Демонстрацията на привържениците на преврата в столицата Ниамей се проведе пред посолството на Франция. Част от присъстващите скандираха “Да живее Русия” и “Да живее Путин”, пише Би Би Си.

 

Участниците в мероприятието подпалиха вратата на посолството на Франция. Външното министерство в Париж призова хунтата да “гарантира сигурността на дипломатическите мисии и консулствата”. Френският лидер Еманюел Макрон каза, че страната му “няма да толерира атаки срещу Франция и интересите й”.

 

Припомняме, че след преврата Франция и Европейския съюз преустановиха финансовата помощ за Нигер и прекратиха сътрудничеството си в областта на сигурността със страната.

 

Франция има 1500 военни в Нигер, които участват в съвместни учения с армията. САЩ и ЕС предоставят финансова помощ.

 

Нигер е бивша френска колония. Страната е локализирана южно от Алжир и Либия. Превземането на властта от военните там представлява седмият поред преврат в региона на Западна и Централна Африка от 2020 г. насам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 2820 |25.07.2023 Военният министър Резников със закана: Ще има още удари по Крим и Керченския мост . 6| 3208 |29.06.2023 Военният експерт Илия Налбантов: Русия ще капитулира, което ще доведе до промени в световния ред . 3| 3238 |25.06.2023 Тръмп за преврата в Русия: Бъркотия, но внимавайте какво си пожелавате . 4| 2792 |14.06.2023 Иван Таков: Деветоюнският преврат преди 100 години е смразяващо предупреждение за нас днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads