Реклама / Ads
9| 5579 |29.12.2010 НОВИНИ

Подписаха новия рамков договор с НЗОК

.
Стефан Константинов
Националните рамкови договори за медицински и за стоматологични дейности бяха подписани от здравния министър Стефан Константинов, представители на съсловните организации и Здравната каса.
 

Догодина ще бъдат осигурени 12 млн. лева повече за извънболнична помощ, ще бъдат осигурени средства за профилактични прегледи за рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете над 50-годишна възраст.

„Големите предизвикателства през следващата година ще бъдат уреждането на въпроса с 24-часовата работа на общопрактикуващите лекари и гарантирането на пациентите къде и как да ходят на преглед. Един от проблемите през следващата година ще бъде как да подобрим достъпа до специалисти. Заложените средства в бюджета са с 10% повече за специализирана извънболнична помощ. Цените, по които ще се плаща, също са завишени. Предизвикателство пред нас е решаването на проблемите, свързани с болничната помощ”, обясни здравният министър.

От Българския лекарски съюз останаха недоволни от подписания договор и обявиха, че слагат подписа си върху документа, само за да не спират работата на здравната система.

От Българския лекарски съюз останаха недоволни от подписания договор и обявиха, че слагат подписа си върху документа, само за да не спират работата на Здравната система.

„Протестът е перманентен и включва това, че българските лекари, високо квалифицирани специалисти, напускат страната, защото тук не могат да намерят реализация. Както професионална, така и житейска. От това по-голям протест има ли”, обърна се Димитър Ленков, секретар на БЛС, и уточни, че вече има специалности, които вече са дефицит.

„Какво ще стане следващата година, аз не мога да кажа. Ние не можем да отказваме приема на пациенти, но тогава, когато касата заплаща 8000 лева за лечението на един пациент, а лечението му струва 100 000 лева, това е за сметка на лечебното заведение. Това се трупа като дългове на лечебното заведение и за сметка на възнагражденията, за сметка на условията, които са в лечебното заведение”, обясни още той.

„Крайно време е вместо правителството да има приоритет инфраструктурни проекти и автомагистрали, приоритет да стане здравеопазването”, допълни той.

Ленков бе категоричен, че спешните случаи няма да бъдат връщани от болниците, въпреки че това ще се трупа като пасив в бюджетите на лечебните заведения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5221 |18.12.2010 БЛС подписва рамковия договор с отвръщание . 42| 6802 |17.12.2010 Борисов: Президентът да каже за АЕЦ ”Белене” и договорките с Русия . 1| 9643 |10.12.2010 Путиновият Балкан се сдобива с булка Янтра . 21| 6165 |23.11.2010 Сините: Новият закон "Кушлев" връща тоталитарни практики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads