Реклама / Ads
14| 7396 |23.01.2012 НОВИНИ

"Поемни лица" спъват делото срещу "Наглите"

.
Подсъдимите от групата за отвличания “Наглите” и техните адвокати получиха неочакван коз на финала на съдебното следствие.
 

 

При последните разпити на поемните лица, които са присъствали на обиските в т.н. “къщи на ужасите”, където се предполага, че са държани отвлечените от групата, се оказаха подбрани от МВР.

 

Надзирател от Перник бил поемно лице при обиска на къщата в брезнишкото село Гоз. След това показания даде Мария Георгиева, която е била поемно лице при претърсването на къщата за отвлечени във Вакарел през 2009 г. В момента младата дама вече работи като разследващ полицай.

 

И тя, и надзирателят Сергей Сергеев бяха категорични, че всичко е минало по правилата, полицаите им показвали всичко, което намират и това е ставало в тяхно присъствие.

 

Следващият призован свидетел като поемно лице бе Петър Василев, който е бил поемно лице при обиска на къща в Малинова долина, в която също са държани похитени от Наглите.

 

На въпрос как се е стигнало до това да стане поемно лице, човекът обясни, че началникът му казал, че е посочен за такъв. Василев работел като елтехник в ГДБОП. Той отрече да е възприел посочването му за поемно лице като разпореждане и също бе убеден, че всичко е минало по правилата.

 

Натрупването на поемни лица по това дело, които в някаква степен са зависими от разследващите, се оказа коз за адвокатите, които може да поискат от съда да не приема всичко намерено в къщите – косми от жертви, клещи и др. като веществени доказателства срещу обвинените за извършители на престъпленията.

 

В член 137, ал. 2 от НПК е записано, че “поемните лица се избират от органа, извършващ съответното действие по разследването, между лица, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересовани от изхода на делото“.

 

В случая адвокатите тълкуват този член по нячин, който ги обслужва. Защото е ясно, че споменатите поемни лица няма как да имат някакъв интерес от изхода на делото.

 

Практиката, макар и порочна от гледна точка на усещането в съдебна зала, има и друга страна. Разследващите открай време се оплакват,  че по много дела, а още повече срещу лица от организираната престъпност,  хората отказват да стават поемни лица.

 

Въпреки че НПК задължава всеки да се отзове на поканата, гражданите отказват, а разследващите в крайна сметка не ги заплашват със закона, а търсят бързо намиране на друго поемно лице. Така се стигнало и до практиката да се викат студенти от академията, помощен персонал в дирекциите и др.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5461 |23.01.2012 Тръгва делото срещу цар Киро . 91| 7255 |21.01.2012 Б. Борисов: Синдикатите да проведат една стачка срещу Ковачки . 56| 8703 |21.01.2012 Жертви на "Наглите": Случаят "Мирослава" се политизира . 6| 5927 |18.01.2012 Разпитват отново Орешарски по делото "Мургина"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads