Реклама / Ads
0| 5061 |09.06.2010 НОВИНИ

Погнаха менте такситата

.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ИА „Автомобилна администрация" днес извършиха акция по залавяне на нелегални таксиметрови автомобили на територията на София. Акцията беше проведена съвместно с МВР, НАП и Столична Община.
 
Подобни масирани акции, с участието на няколко институции ще се проведат и в други населени места. Проверките ще обхващат предимно невралгични места, като гари, летища, болници, търговски центрове и др. Тези действия са част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор, разпоредени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

По време на днешната акция бяха проверени 53 таксиметрови автомобила, като инспекторите на ДАИ съставиха 14 акта. На три от автомобилите водачите успяха да се укрият, поради което превозните средства бяха репатрирани със специализирани автомобили тип "паяк". Те ще бъдат закарани в областната дирекция на ДАИ София и след като собствениците ги потърсят ще им бъдат съставени актове.

По време на проверката инспекторите констатираха голям брой документни нарушения. Много от водачите управляват таксиметровите автомобили без свидетелство за правоуправление или с изтекъл срок на предишен акт. Тези нарушения могат да бъдат класифицирани като сериозни. Също така бяха установени и технически неизправности по автомобилите, както и не преминат годишен технически преглед. Други от водачите не са издавали фактури при извършването на превоза.

От началото на годината до момента инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" са извършили 22 459 проверки на таксита. За констатирани нарушения са съставили 1 333 акта и 1 131 наказателни постановления на стойност 361 386 лева.

Служителите на агенцията са заловили 37 нелегални таксиметрови автомобили, които временно са спрени от движение. Водачите на тези автомобили не са притежавали необходимото разрешително за извършване на таксиметрова дейност. Общо за страната наложените наказания временно спиране от движение са 63.

Най-често срещаните нарушения са: липса на разрешително за таксиметрова дейност; установена техническа неизправност на автомобила; неплатено наказателно постановление; автомобил, който е над 10 години; изтекъл срок на периодичен технически преглед; престой на нерегламентирани места /спирка за обществен превоз на пътници/; нарушение на работното време и времето за почивка; липса на фактури и непопълване на пътен лист.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5227 |04.06.2010 Частни съдии погнаха шефа на Ботев, дължи 2 млн. лв. на клуба . 1| 6030 |31.05.2010 Погнаха и "Мошениците" . 4| 5196 |03.04.2010 Козунакът под 5 лева е менте . 20| 7402 |15.03.2010 Трактора бил "менте" агент под прикритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads