Реклама / Ads
7| 7016 |22.01.2010 НОВИНИ

Погнаха ректора на Черничкия заради Маргините

.
Прокуратурата е образувала проверка по скандала с ректора на стопанската академия в Свищов доцент Величко Адамов, за когото се твърди, че е организатор на схема за пране на пари чрез офшорни фирми на братята Красимир и Николай Маринови, по-известни като Маргините, с участието на преподаватели от висшето училище. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.
 

Преди време група бивши и настоящи преподаватели в Стопанската академия “Димитър А. Ценов” подадоха сигнал до премиера Бойко Борисов. Те твърдят, че 27-годишният Красимир Георгиев осигурявал чадър срещу съдебно преследване ректора на университета Величко Адамов.

4 месеца преди да гръмне скандалът, който взриви съдебната система, свързаната с Красимир Георгиев фирма “Билд инвест” ООД успява да сключи договор за 3,5 млн. лв. за ремонта на едно от студентските общежития на школото. През 2008 г. пък, същата фирма с управител Валентин Стоев (който е съдружник на Красьо в “Екоенерджи” ООД), печели поръчка за 2,3 млн. лв., обявена от доцента. В Свищов се говори, че дъщерята на Адамов е назначена за прокурор в София, благодарение на протекциите на Георгиев.

"В Министерството на образованието постъпи сигнал-жалба, в който са изложени твърдения за извършени нарушения от страна на ректора, свързани със закона за висшето образование, трудовото законодателство, авторските права и други нормативни актове. Контролът по спазването на трудовото законодателство и правата по интелектуална собственост не е в подведомствеността на министъра на образованието, младежта и науката.

От друга страна плагиатството или представянето на чуждо произведение или части от него като свои собствени е сериозно накърняване на правата, свързани с интелектуалната собственост, обясни Игнатов във връзка с твърдения на депутати от “Атака”, че Адамов е преписвал в научния си труд пред Висшата атестационна комисия за придобиване на степен "доктор на науките".

На искането на "Атака" за освобождаване на ректора на висшето училище, министърът отговори, че по закон Общото събрание на Академията трябва да вземе подобно решение, защото висшите училища се ползват с академична автономия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4805 |16.01.2010 Б. Цанков щял да води свидетел срещу Маргините в прокуратурата . 8| 10607 |15.01.2010 Гепиха хора на Маргините в спецакция . 5| 5688 |14.01.2010 Кметът на Маастрихт подава оставка заради БГ имотни измами . 1| 8991 |14.01.2010 Маргина: И заради Бен Ладен ли ще ме обвините?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads