Реклама / Ads
8| 4650 |10.11.2023 НОВИНИ

Politico: ЕК ще разследва България за вратичката в санкциите срещу Русия

.
Източник: личен архив
Европейската комисия ще разследва България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро (1.97 милиард лева) за военната каса на Кремъл, пише европейската редакция на Politico.
 

Възползвайки се от своето уникално освобождаване от забраната на ЕС за руски петрол, договорено миналата година, България позволи на милиони барели петрол от Москва да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която след това изнесе различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

 

"Обръщаме внимание на това и помолихме българите да обяснят", е заявил високопоставен служител на Комисията, който е пожелал анонимност.

"Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми", е коментирал служителят, добавяйки, че "се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко дупки тук и там".

 

Освен приблизително 983 милиона евро, които вратичката създаде за Русия чрез налози върху производството и износа, тя също така генерира почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията "Лукойл", откакто освобождаването започна на 5 февруари, според класифициран анализ, изготвен за българския парламент и видян от POLITICO.

 

София спечели дерогацията от забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност.

 

"Лукойл" не наруши санкциите, но изпрати почти 3 милиона барела рафинирани продукти с руски произход по море само между март и юли тази година, включително до страни от ЕС като Малта, показват данни за доставките - еквивалентно на приблизително един от всеки пет барела суров петрол нефт, пристигащ на местното пристанище Бургас и след това преработен в рафинерията", пише Politico.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4557 |10.11.2023 Петимата българи, обвинени в шпионаж се изправят пред съда в Лондон, ще се признаят ли за виновни? . 2| 4428 |10.11.2023 Руската църква в София отваря врати . 3| 4350 |10.11.2023 Депутатите гледат ветото на президента на закона за енергетиката . 7| 4328 |10.11.2023 Нетаняху: Ние не се стремим да завладеем, окупираме и управляваме Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads