Реклама / Ads
1| 5009 |08.04.2015 НОВИНИ

Политиците се отказаха от спорни текстове в закона за адвокатурата

.
Депутатите от Патриотичния фронт и ДПС се отказаха да внесат за разглеждане новите изменения в закона за адвокатурата. Това стана ясно днес, след като множество браншови и юридически организации скочиха срещу тях на обществено обсъждане в парламента.
 

Против предложенията са Българската стопанска камара, Националния съюз на юристите, Асоциация на счетоводните предприятия, Съвета на нотариусите, Камарата на ЧСИ, БХК, Асоциация на банкерите и други. В един глас те заявиха, че не е нормално всеки, който се легитимира с адвокатска карта, да може да влиза в базата данни за хората и да получават информация за това къде живеят, какви са личните им данни и банковите им сметки. Експертите заявиха, че не е нормално подобно право да имат и адвокати от чужбина, защото се създава неограничена опасност в контекста на терористичните заплахи и атаките от „Ислямската държава”.

 

Юристите възроптаха и срещу това, че адвокатите се опитват с предложените промени да изземват функциите на цели браншове-нотариуси, счетоводители и т. н. Всички са категорични, че предложенията противоречат на Конституцията, на другите закони в страната, а така също и на европейското право. Другото, което изложиха пред депутатите е, че се противопоставят юристите, като се създават нови, по-ограничителни правила за влизане в адвокатската общност. Законът в този си вид преразпределя един пазар, нищо повече, казаха противниците на предложените промени в закона за адвокатурата. Изразени бяха притеснения, че в страната ще настъпи пълен хаос, ако промените бъдат приети в този им вид.
Всички организации настояха проектозаконът незабавно да се оттегли. Против него са се произнесли ВКП и Националният съвет за тристранно сътрудничество. Преди броени дни КЗК пък го е обявил за монополистки.

Емил Димитров –Ревизоро от ПФ обясни, че този проект е бил предложен на депутатите от Ралица Негенцова. „Ще има промяна на текстовете, не може 14 хиляди адвокати да се противопоставят срещу цялото общество”, заяви той и допълни, че има готовност да си оттегли подкрепата към закона. Четин Казак от ДПС призова юридическата общност да седне на една маса и да се разбере по спорните текстове. В противен случай, това не ни води до никъде, заключи той. Експертите веднага скочиха на този призив, като обясниха, че всички техни опити да се свържат и да се разберат с представителите на Висшия адвокатски съвет, удрят на камък. Казак се ангажира да се проведе обществен дебат по темата, преди скандалните текстове да влязат за разглеждане в параламентарните комисии. В този вариант няма да подкрепим закона, заключи Казак. Неофициално народните представители лаконично обясниха: Всички спорове в момента не са за друго, а за за мнооого пари. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5471 |31.03.2015 Искров пак натопи политиците за КТБ . 6| 4891 |26.02.2015 Стоян Александров: Политиците играха игричките си . 20| 10206 |15.02.2015 О. Октай: Политиците треперят от "Червеи" . 29| 12734 |25.01.2015 Бизнесменът Шарлопов: Политиците ни са пионерчета и ангелчета в сравнение с европейските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads