Реклама / Ads
3| 4956 |13.02.2014 НОВИНИ

Политолог: Основната борба е за хората с автобусите в изборния ден

.
Съдбата на новия Изборен кодекс, обещан от БСП в началото на техния мандат, зависи от това дали ще се постигне съгласие между левицата, ДПС и "Атака". Oсновната битка е за уседналостта и по-точно в кой списък ще се запишат гласоподавателите, които имат настоящ адрес в Турция и постоянен адрес в България и дали те ще могат да пристигнат с автобуси в изборния ден.
 

Това заяви политологът Димитър Димитров в предаването по TV7 Newsroom.

"Това, в което представители на всички парламентарни групи се клеха по време на активните протестни действия, че ще гласуваме по нови правила, явно няма да се случи", предрече на свой ред бившият депутат от СДС Иван Сотиров. Той подчерта, че всички искания на хората, които участваха в демонстрациите, са отхвърлени.

Сотиров акцентира на факта, че когато БСП е на власт, винаги въвежда мажоритарен избор на районни кметове. Тази стъпка обаче е само прах в очите на хората, без реално да се увеличават правомощията на градоначалниците. Сотиров бе категоричен, че това е бягство от децентрализация.

Според гостите предложението членовете на Централната избирателна комисия да бъдат избирани с мнозинство от Народното събрание дава добри шансове на всички парламентарни групи да лансират свои кандидати.

Сотиров припомни, че досегашният избор на членове на ЦИК не е бил компроментиран, а самата Мая Манолова обещала лично да внесе предложение да няма промяна в тази процедура. Настоящата ситуация обаче показвала неразбирателства в самата управляваща коалиция.

Сотиров намекна и че "ДПС елегантно са пробутали свои предложения, за които ако "Атака" се усети, ще ревне".

"Очевидно е, че доминира битката и това на всяка цена, по брутален начин, с погазване на всички правила на играта, европейските избори да се превърнат в един тест за вътрешнопартийното съревнование. Опасява ме, че това ще е най-мръсната кампания, най-непочтената, и изобщо няма да има дебат действително за европейските, за българските въпроси", заключи Сотиров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5548 |17.12.2013 Партии наемат фирми за борба в Интернет . 1| 5966 |01.10.2013 Октомври световният месец за борба с рака на гърдата . 14| 6013 |16.08.2013 Менда Стоянова: В бюджета липсват мерки за борба със сивата икономика . 12| 5294 |26.07.2013 Приеха мерки за борба с младежката безработица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads