Реклама / Ads
20| 8462 |20.09.2020 НОВИНИ

Политологът Христо Панчугов: Българинът повярва, че може да промени нещо. Постави се морална граница

.
Христо Панчугов
Българинът си повярва, че може да промени нещо. Над 60% от българското общество одобрява протеста. Българските граждани започват да мислят. Второ - постави се морална граница - поставиха се в напрежение политиците. Има напрежение, протест, сблъсъци. Но това не доведе до разместване на пластовете, заяви политологът Христо Панчугов.
 

Протестиращият човек е свещено животно на демокрацията. То е нещо свещено. Но някой който хвърля павета по полицията не е свещен, а е престъпник. Циркове е лягането по земята в парламента. Трудно е да се генерализира. Там има и престъпници. Голяма част от народа казва, че са си дали глаза за партия. Ако всички подходят по-позитивно нещата ще станат по-приятни, каза от своя страна политологът на ГЕРБ Георги Харизанов пред БНТ.


Има легитимно зададени въпроси. Тези снимки не доведоха до нещо. 70% от българските граждани не смятат, че решенията се вземат от българските политици. Така че според тях механизмът за управление не съществува. Това е криза на легитимността, посочи Панчугов.

 

Никой не иска никого да уморява. Управляващите работят. Протестът не се харесва на политиците, но никой не чака някой да се умори, смята партньорът на Борисов.

Завършването на мандата не е политическа цел, а политическо его. Колоко повече продължава тази ситуация, толкова по-невъзможно е да се води разговор.Протестът излезе и каза, че ДПС управлява вместо Борисов. Два месеца по-късно ги смени. Значи са министри на ДПС. Задавам въпроси, на които трябва да отговори българският премиер.


Премиерът е отговорил на всички въпроси, категоричен бе Харизанов. Кои са въпросите? посрещна отговора с насмешка Панчугов.

 

Те коментираха и искането на оставка на Гешев: Дали ще спрем за разглеждаме прокуратурата като част от политическия процес-това е въпросът. Има промяна в прокуратурата в момента. Видимата е, че спряха политическите изявления от прокуратурата и обсъждане на политическите лидери. Тя се превръщаше в играч на политическия терен, посочи Харизанов.

 

Големият въпрос е , защо се стигна до тази промяна. Всеки момент главният прокурор може пак да се занимава с политически неща. Прокуратурата като цяло е изпълнител на политики. Прокуратурата провежда наказателна политика. Но заданието се дава отгоре. Гражданите трябва да имат контрол над институциите, обясни опонентът му.

 

Двамата политолози направиха и прогноза: Борисов го каза няколко пъти, че няма да е премиер, каза го и в началото на този мандат. Единственото сигурно е, че няма да има една лидираща политическа сила, която да управлява самостоятелно. Чака ни фрагментиран, изнервен следващ парламент. Обществото навлиза в тежка фрагментация. Едни парламентарни избори трудно биха задоволили всички слоеве. Очевидно хората не припознават алтернатива, посочи Харизанов.

 

Няма как да очакваме следващият парламент да е стабилен. Чака ни доста странен парламент. Опасявам се, че в следващия парламент нито един от политиците няма да иска да си говори с Борисов. Обществото има нужда от промяна. За отбелязване е, че над 50% не знаят за кого ще гласуват. Това е някаква алтернатива. За добро или лошо ни чакат серия от избори. Ще се формира парламент, но няма да е траен, смята Панчугов.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10005 |19.09.2020 Политологът Милен Любенов: Правителството на Борисов е в изолация, той закъсня с оставката . 23| 20733 |19.09.2020 Проф. Иво Христов: Възможна е ”смяна на караула” у нас . 3| 6094 |18.09.2020 Проф. Ива Христова: Вече има тестове, които бързо установяват коронавируса . 19| 8640 |17.09.2020 Само във Фрог: Христо е с напълно запазен интелект, следи новините и иска да участва в протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads