Реклама / Ads
7| 5363 |17.01.2014 НОВИНИ

Получаваме 10,5 млн. евро от фонд "Козлодуй"

.
Министерството на икономиката и енергетиката ще получи 10,5 милиона евро.Това стана ясно от министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на подписването на споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд "Козлодуй" за финансиране на три високоприоритетни проекта. Парите ще се използват за насърчаване на битовата газификация чрез подпомагане на първоначална инвестиция на около 10 000 домакинства.
 

Министър Стойнев уточни, че всяко домакинство ще получи помощ от 2000 лева, ако иска да се газифицира. Ще бъде отделено специално внимание на 27 общини със системно превишаване на нормите за качеството на атмосферния въздух.

Ще се повиши ефективността на работата в "Мини Марица-Изток" ЕАД, модернизация на Централното диспечерско управление на "ЕСО" ЕАД и за осигуряване на инвестиционен грант за Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Само чрез реализирането на трите проекта ще се спестява 240 000 мегаватчаса енергия годишно, а количествата въглероден диоксид, изпускани в атмосферата ще намалеят с 96 000 тона годишно, обясни министър Стойнев, цитиран от БГНЕС.

С 15 милиона евро от фонд "Козлодуй" "Мини Марица Изток" ще си купи два нови багера и ще обучи работниците си как да работят с новата техника. "Последната модернизация в "Мини Марица Изток" е била през 1992, през октомври и декември имахме рекорден добив на въглища, въпреки че през юни никой не вярваше, че ще се изпълни планът за добив за 2013 година. Дружеството има 3 милиона лева положителен финансов резултат към момента, уточни Драгомир Стойнев.

"Евентуално строителството на 7-ми Блок на АЕЦ „Козлодуй" ще започне през 2016 година", изтъкна министърът.

"По Блок 7 на площадката на АЕЦ „Козлодуй" в момента се водят преговори, тъй като Министерски съвет даде мандат на Български енергиен холдинг (БЕХ). Нужно е определено време, за да се изготви акционерно споразумение, след това да се случи контракт", продължи Стойнев. И уточни, че ще ни трябват поне около шест месеца, ако ни устройват параметрите, за да се сключи споразумението.

"Желанието и от страна, на БЕХ и от страна на „Уестингхаус", е при всички документи, когато са изяснени и, когато имаме и съгласието на Европейската комисия (ЕК), евентуално да започнем строителството през 2016 г.", продължи министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6447 |17.01.2014 Янаки Стоилов: АБВ във фризера до евроизборите . 13| 5936 |14.01.2014 Проф. Борисов: АБВ трябва да има поне един евродепутат . 10| 5329 |14.01.2014 Вигенин: Няма да се кандидатирам за евродепутат . 12| 6308 |12.01.2014 Серафим и Григорий останаха в битката за Неврокопски митрополит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads