Реклама / Ads
8| 2604 |16.05.2024 НОВИНИ

"Получихме пари, които са закъснели". 184 млн. лв. още трябват за заплати в университетите

.
Източник: скрийншот
184 млн. лв. трябват още, искаме просто да се спази законът, нищо излишно не искаме, обясни проф. Миглена Темелкова, която е председател на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, пред БТВ.
 

"Получихме пари, които са закъснели", коментира Темелкова.

 

Няма да получи увеличение само академичният състав, но и административният. Трябва да работим върху нов модел на финансиране, каза тя.







В сряда Съветът на ректорите имаше среща първо с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Димитър Главчев и министрите на финансите Людмила Петкова и на образованието Галин Цоков. Допълнителното финансиране ще предостави правителството за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните университети, считано от 1 януари 2024 г. 

 

Пак пред БТВ служебният образователен министър обясни, че била направена първата стъпка да се реши проблема със заплатите на академичната общност.

 

"Основният проблем – по закон трябва да се вдигнат заплатите, но не е предвидено откъде да дойдат парите", каза той.

 

"Трябват 160 млн. лв. - предложението за увеличението беше от народни представители, не от образователното министерство", посочи той.







Че ще има проблем станало ясно, когато финансовото министерство не дало на образователното обосновка за парите, предвидени за увеличение.

 

Според реформата - за най-ниската академична длъжност увеличението на заплатата е 125% повече от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца. За преподавателите – 180%. Днес, 16 май, в 11:00 часа има среща с финансовия министър – за да си направи разчет откъде да дойдат парите, по думите на Цоков.

 

Според него, новият парламент също може да гласува промяна в държавния бюджет, за да осигури пари. Нов парламент обаче не се очаква да има преди средата на месец юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2455 |16.05.2024 ЦИК: Машината пази вота на избирателя от самия него . 1| 2860 |16.05.2024 Ден до матурата по български език, какво трябва да знаят зрелостниците? . 0| 2367 |16.05.2024 Прокуратурата е отказала нов следствен експеримент за убийството на Димитър от Цалапица . 1| 2435 |16.05.2024 Мачкай, Гришо! На 16 май се ражда едно момче, което ще се превърне в най-успешния български тенисист за всички времена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads