Реклама / Ads
33| 6337 |07.05.2010 НОВИНИ

От понеделник Биг Брадър наднича във всеки компютър

.
МВР, ДАНС и специалните служби ще имат от понеделник законен достъп до данните в Интернет.Това ще стане по силата на промените в Закона за електронните съобщения, които целят предотвратяване и разкриване на тежки престъпления, както и на компютърни престъпления.
 
Достъпът до интернет-трафика обаче ще става само с разрешение на съдия. Председателят на Софийски районен съд Красимир Влахов прогнозира пред „Хоризонт”, че най-много искания ще бъдат отправени именно към ръководеното от него съдилище. Затова работата там ще бъде поделена между председателя и трима наказателни съдии.

През „Хоризонт” Влахов каза още, че съдиите ще се опитат да опровергаят възможните съмнения за злоупотреби и изтичане на информация чрез работата си: "Законът за електронните съобщения работи вече в продължение на три години. До сега такива разрешения са били давани, само че от председателите на окръжните съдилища. И практика по приложение на Закона вече е формирана, включително и практика за постановяване на отказа. Макар че е чисто относително като бройка, тяхното количество не е кой знае какво.

Но така или иначе, формирана е доста стабилна практика за хипотезите, при които може да бъде отказан такъв достъп. Например, ако искането не е мотивирано или ако съответните данни, които се искат, нямат връзка с конкретното престъпление, за чието разкриване става въпрос. Така че в това отношение нямаме никакви притеснения."

Асен Ненов от асоциация „Активни потребители” заяви, че притесненията му във връзка с прилагането на Закона за електронните съобщения са свързани с това, че правата на потребителите не са гарантирани: "Следенето на всички и всичко не е най-подходящият метод за справяне с който и да е проблем. Т.е. нарушаването на правата на всички граждани за сметка на опазването им и спасяването им за някаква имагинерна опасност, просто не е начинът. Същото нещо важи и за начина, по който се действа в САЩ. При положение, че спряха на България възможността да бъдат усвоявани средствата от ЕК и от всичките фондове, а именно корупцията, не ми е ясно точно как ще се получи това с ограничаването и изтичането на информация. Знаем, че в структурите на МВР има много пролуки, през които изтича информация и то в странни посоки."

По отношение на интелектуалното пиратство Асен Ненов подчерта, че индустрията не трябва да обявява обикновените хора за престъпници, тъй като те са хора, които купуват продукцията й. Според него проблемът може да се реши с промяна на модела на бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4276 |06.03.2010 Предпролетен сняг и кучешки студ в понеделник . 5| 6318 |16.02.2010 Не на децата в "Биг Брадър Фемили" . 14| 9250 |13.02.2010 Арестуват Светослав Мичев в понеделник? . 0| 4690 |19.01.2010 „Биг брадър” откри ловния сезон в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads