Реклама / Ads
15| 5109 |06.01.2013 НОВИНИ

Попова: Няма основания да помилвам Опиц

.
Амбициите на вицепрезидента следват плановете на президента. Ние направихме заявки още по времето на предизборната кампания.
 

Продължаваме да изпълняваме обещанията си, каза вицепрезидентът Маргарита Попова пред журналисти, след поднасянето на венци на паметника на Христо Ботев в Борисовата градина по повод 165-годишнината от рождението на революционера.

Лично моята работа през цялата 2012 година бе насочена в няколко коловоза. Това са - българска идентичност, българи и български общности зад граница, духовност, култура, разбира се, и реформите в съдебната система. И от социалните теми това са - красотата, творчеството и възможностите на децата, които са все още в толкова много домове в България. Това беше най-общо моята дейност, разделена в няколко направления, които следвах ревниво през 2012 година, защото така обещах. Това ще правя и през 2013 година. Разбира се, отворят ли се нови предизвикателства, съм готова да ги посрещна, обяви Попова.

Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условия, залегнали в Закона за българското гражданство. Член 16 е ясен и категоричен – трябва България да има интерес от такива хора да бъдат български граждани, каза вицепрезидентът. Тези хора най-напред трябва да се почувстват съпричастни, те трябва да се почувстват като част от този народ, от тази нация и след това да последва указът и признанието от Българската държава. Така че, когато не са налице тези условия, българско гражданство не се дава и няма да подписвам указ. Другото, което казах още в началото на 2012 година, е, че гражданството не се купува с пари. Не знам кой купува гражданство и кой се опитва да купува. Знам само, че аз не съм характер и човек, който ще продаде авторитета, имиджа и добрия образ на България и с това спирам дотук по въпроса, коментира Попова.

Йордан Опиц не отговаря на изискванията за помилване, заяви още вицепрезидентът. Няма нито едно основание, на което да се облегна, и нито един повод, заради който да не уважа единодушното решение на Комисията, че не следва да има помилване за извършено престъпление, за което съдебната система е постановила наказание, посочи Попова.

Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Аз, като бивш магистрат, съм още по-привързана към правилата, така че за нищо на света не мога да си позволя да ги наруша с помилването. Нито ще раздавам политически индулгенции, нито сълзливо ще подписвам без основание и без правила укази заради неясни причини и в противоречие с Конституцията и със закона, обясни вицепрезидентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5632 |04.01.2013 М. Константинов: След 50 години няма да ни има . 10| 8397 |31.12.2012 800 военни няма да успеят да се пенсионират . 4| 5928 |27.12.2012 Пострадалата жена на метростанция "Люлин" няма да остане инвалид . 1| 5036 |26.12.2012 Днес ТИР-овете няма да се пречкат по пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads