Реклама / Ads
20| 5564 |08.05.2012 НОВИНИ

М.Попова: Влиянието между президент и правителство е неизбежно

.
Маргарита Попова
Президентските правомощия се достатъчни, стига прочитът на Конституцията да е правилен. Ако не стигат – това можем да кажем чак в края на мандата. По-важно се е един президент да е сговорчив и активен. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова от ефира на ТВ 7.
 

  

По думите й президентът не решава проблеми, той търси интеграция и диалог с всички политически сили. За пример даде изминалия месец на политически консултации, които предприе президентът Росен Плевнелиев.

“Това беше много важна инициатива на държавния глава и тя се случи добре. Един от резултатите беше обединяването на всички политически сили, които да дискутиран върху реформите в националната сигурност”, добави Попова.

Тя отрече президентството да работи под командата на премиера, но призна, че влияние винаги ще има и от едната, и от другата страна, което обаче трябва да е благотворно.

“Сътрудничество и влияние между правителството и президентската институция и обратно е налице. Това е заложено в конституцията и всеки, който иска да бъде добър държавник и политик, трябва да работи така, че да допринася за съгласуваност между институциите, обясни още тя пред ТВ7. - Поначало президентската институция е направена така, че да бъде една неутрална власт, която интегрира и търси съгласие за важни политики.”

“Задължение на България е да помага на съседните ни държави, които искат да се присъединят към ЕС, обяви още вицепрезидентът Маргарита Попова. - Това отношение трябва да се прилага за Македония и Сърбия, отчитайки какво е политика на солидарност. Стремежът на страната е да окаже съдействие при отстраняването на спънките при изпълнението на критериите за членство. Инциденти като този в Скопие, където организирана агитка хулигани не позволи на българския посланик да поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, е изключително неприятен инцидент. Това не трябва да се отразява на политиката на страната. Въпросът е да се осъзнае, че е нужно уважение, тъй като най-добрата политика е политиката на добросъседство, а основният принцип е на солидарността.”

По отношение на процедурите за даване на българско гражданство Маргарита Попова каза, че хората претендират преписките да се придвижват по-бързо докато стигнат до Съвета по гражданство. След това проверката се прави по изпълнението на условия и критерии, които се следят от дирекция „Миграция“ към МВнР Държавна агенция за българите в чужбина и МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6018 |24.04.2012 Брак между БСП и Атака нямало, само среща и разлъка . 52| 8110 |26.03.2012 О. Минчев: Енергийният пакет между България и Русия се затяга . 22| 5732 |15.03.2012 М.Попова: Готови сме за Шенген . 29| 6207 |06.03.2012 Българите: Държавата да е арбитър между нас и институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads