Реклама / Ads
5| 5374 |15.02.2014 НОВИНИ

Посланикът на Турция: Затварянето на границата ще се обсъжда с министри в Анкара

.
Н.Пр. Сюлейман Гьокче
Посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Сюлейман Гьокче определи вчерашната ситуацията с Джумая джамия в Пловдив като притеснителна. В интервю за БНР той поиска всички компетентни институции по тези въпроси да подходят с необходимата чувствителност към проблема.
 

 

Знам, че българските институции работят усърдно и взимат необходимото под внимание по тези въпроси. Вчерашни те събития събудиха доста голямо притеснение у нас и ние със съжаление отчитаме тези събития, защото там имаше и много турски граждани, ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития, коментира посланикът.

 

Н. Пр. Гьокче заяви категорично, че случилото се няма да навреди на двустранни отношения между Турция и България. По отношение на затварянето на границата между България и Турция, той заяви: „Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни, а в понеделник в Анкара ще се проведе среща на ниво министри на транспорта и се надяваме,че ще има положителни резултати от тази среща. Нямам информация дали предстои подписване на окончателна спогодба или договор. Доколкото ми е известно през 2012-а година последно е подписан един протокол. Срокът му е изтекъл и към настоящия момент не е подписан нов протокол. Има различия в мненията, но е наложително да се намери решение на това”.

 

Н.Пр. Сюлейман Гьокче коментира и предвидения строеж на ограда по българо-турската граница, за да се спре бежанската вълна. По думите му турската страна няма възражения срещу издигането на оградата: „В това отношение турското правителство е готово да окаже всякаква помощ и съдействие и на българските власти при решаването на тези въпроси. Техническите измерения на въпроса са много детайлни, но ако трябва да кажа в един по-опростен вид, в основата си този въпрос е свързан с развиващата се и растяща икономика на Турция и износа, разбира се. Това е свързано с експорта не само за европейските страни, но и за други страни. България е много значима страна за Турция. Проблемът започва от тук и това е въпрос свързан с превозваческия пазар. Трябва да се придържаме към двустранните и международните спогодби. Много е важно да изпълняваме критериите, които са заложени в тези спогодби и да подходът ни да бъде добронамерен.

 

Посланикът на Турция у нас заяви, че значима част от сирийските граждани, напуснали страната си, са отишли в Турция, други са отишли в Йордания, Ирак и други страни:

България е една транзитна дестинация за сирийските бежанци. Някои от тези сирийски бежанци имат роднини в европейските страни и затова предпочитат да минат през България, но не е само България. Тук може да споменем и Гърция, Италия, Франция. Тези страни също се използват от бежанците за преминаване. В някои от западноевропейските страни беше даден хуманитарен статут на тези бежанци, но броят на сирийските бежанци, които са в тези западноевропейски страни е много малък в сравнение с тези, които са в Турция. В Турция изградихме 22 лагера. Към днешна дата броят на бежанците, които живеят в тези лагери, са 220 хиляди души.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5590 |31.12.2013 Посланикът ни в Германия критикува ограниченията за българи и румънци . 3| 6107 |24.11.2013 Посланикът на Франция: Недоволството трябва да премине в политика . 10| 5568 |06.11.2013 Посланикът ни в Бразилия изгоря заради Боевски . 22| 6245 |26.10.2013 Вигенин в Турция: Бежанският натиск става страшен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads