Реклама / Ads
4| 5489 |05.05.2010 НОВИНИ

Потопи през юли; юни - перфектен за почивка

.
през юни ще става за море
Потопи през юли, досущ като през 2005 и 2007 г., вещае сезонната прогноза за това лято.
 

За интензивните валежи виновно ще е течението Ел Ниньо
, както се случи и в предишните години, съобщи ст. н. с. Валери Спиридонов, заместник генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщава в днешния си брой вестник "Труд". Той добави, че горещи температурни рекорди ни чакат през август, а юни ще е хубав за отпуск.

Тази година лятото ще се определя от течението Ел Ниньо
. Това явление представлява огромна област с повишена температура в източната част на Тихия океан в южното полукълбо - т.е. на запад от Южна Африка. Лятото ще зависи и от т. нар. Северноатлантическа осцилация (разликата между налягането в постоянните центрове за високо налягане в Азорските острови и в северната част на Атлантическия океан). Това означава, че идният сезон ще е такъв, какъвто беше през 2005 и 2007 г., казва още метеорологът.

Дали дъждовете ще са интензивни или потопи, зависи от нас. И в каква област ще паднат. Има случаи, когато се изливат доста сериозни количества валеж, но не водят до бедствия. Защото са в райони, където не се засягат хора. Всяка година има подобни порои. В случая - пак ни чакат много и сериозни обилни валежи. Температурите пък ще са нормални за сезона, от време на време с рекорди, а когато ще е мокро, то те ще са по-ниски. В последните години всъщност не сме имали хладни лета, както е било през 80-те или 90-те години на миналия век. Т.е. когато не вали, могат да се очакват температурни рекорди.

Тази седмица ще има валежи, след което времето отново се изчиства
. През третото десетдневие отново ще бъде хладно и мокро. Температурите ще са около 20°. Юни се очертава нормален, по-екстремен ще е юли - с много интензивни валежи, както казахме. А август е доста несигурен, може да имаме и горещи рекордни температури. Август и септември обаче не са толкова сигурни като прогноза. В периодите, когато не вали, това лято ще е горещо.

Юни ще е напълно нормален месец
. Подходящ ще е за почивка. През юли ще започнат колебанията около екстремите. По десетдневни е по-сложно да се говори, но ако юни завърши нормално, то и следващият месец ще стартира така. Може би юли ще се окаже по-мокър към средата и към края. (Дневен Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4840 |04.05.2010 Още през 2006 г. Борисов предложил на Цветанов президенсткия пост . 11| 4656 |03.05.2010 Цв. Цветанов: Следващият президент няма да зависи от разни кръгове . 9| 5227 |01.05.2010 С. Дянков: Съвземаме се; приходите се съживяват през юли . 10| 4879 |01.05.2010 Цветан Цветанов в акция “Президент”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads