Реклама / Ads
3| 4323 |26.09.2019 НОВИНИ

“Повей ветре!“ в платната на българската флотица

.
Трето десетилетие управляващите политически сили хранят с голи надежди и с гръмки обещания оредяващите екипажи на българския боен флот. Вчера командирът на Белгийските ВМС изрази готовност съюзниците от неголямата, но достатъчно напреднала западноевропейска държава отново да хвърлят спасителен пояс на бедната ни марина.
 

До вчерашния ден вечно отлаганите планове на Министерството на отбраната включват намерения да бъдат ремонтирани морално и физически остарелите фрегати "Дръзки", "Верни" и "Горди", за което са предвидени 16 млн. лв. Оптимистичният сценарий предвижда до въвеждането в строя на новите патрулни кораби, за чието строителство конкурсът не е завършил, позакърпените ветерани да пазят морските предели на Отечеството и да участват в мисиии на НАТО.

 

МО е обявило обществена поръчка за ремонта и поддръжката на корабните радиолокационни станции на фрегатите през следващите четири години. Да не забравяме, че страната ни закупи на символична (политическа) цена от Белгия фрегатата „Вилинген“, клас Е-71 (която преименувахме на „Дръзки“) през далечната 2005 г., а през 2007 г. пристигнаха другите два бойни кораба.

 

Втора година МО се размотава със сделката за строителство на модерни патрулни кораби. Досега са подадени три оферти: от българската компания "МТГ – Делфин", от германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и от италианската "FINCANTIERI".

 

Военният ни флот в момента представлява нагледно пособие за понятието „куче марка“: старите съветски и старите белгийски кораби не отговарят на стандартите на НАТО за съвременни, боеспособни и оперативно съвместими със съюзниците морски единици. Отстъпват в електрониката, средствата за свръзка, откриване и наблюдение на противника, логистика и т. н.

 

Остава ни вечната българска надежда, че с подкрепата на приятели и съюзници от НАТО, с повече разум и политическа воля сред управниците ще изгрее слънце и над опърпания пристан на винаги малките, но винаги героични военноморски сили на Родината.

 

Вълко Динев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8300 |26.09.2019 Политолог: Увеличава се зависимостта на Борисов от подкрепата на ДПС . 2| 4146 |26.09.2019 Радев: България подкрепя присъединяването на Западните Балкани към ЕС . 10| 6125 |26.09.2019 Ангелкова: Търговска тайна са загубите на хотелиерите и транспортните фирми у нас . 2| 4749 |26.09.2019 Цацаров не се яви в НС, но негови кадри заявиха, че работят с ”нестихващ устрем” по теча от НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads