Реклама / Ads
7| 4411 |26.10.2015 НОВИНИ

Правителството освободи "заложниците" в зала "Армеец"

.
Зала "Армеец"
Призоваваме Централната избирателна комисия да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им." Така започва извънредна позиция на Министерския съвет по повод хаоса в "Арена Армеец".
 
Втори ден залата е пълна с членове на секционни избирателни комисии, които чакат да предадат протоколите си. В социалните мрежи бяха разпространени снимки, които приличат повече на бежански лагер, отколкото на изборна администрация.

"Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората", се казва още в позицията на кабинета.

От снощи членовете на комисии са затворени в залата, където се помещава ОИК-София. Чували с бюлетини има навсякъде по пода. Това се вижда от кадрите.

Десислава Росенова -  един от председателите в Секционна избирателна комисия на тазгодишните избори, които в момента чакат реда си в зала „Арена „Армеец”, сподели ужаса, с който се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори.

„20 години демокрация се оказаха напълно недостатъчни, за да се научим как се правят избори. Все по-зле се правят. Трагедията тук е ужасна. Хората са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата. Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола да се сложат всички хора в едно единствено пространство в Арена Армеец?”, попита Росенова.

„Виновни за тази ситуация са хората, които са измислили как да се проведат тези избори. Миналата година с една бюлетина е имало напуснали хора и оставили чувалите си, това сега ще се повтори в по-лош вариант. Затова тук в момента е пълно с полиция. Никой няма право да отиде до магазин за каквото и да било, по никакъв начин не може да излезе. Не виждам демократичния момент тук. Помолих полицаите да покажат поне заповедта, с която не трябва да ни пуснат, те дори с нея не разполагат. Това е истината”, заяви Росенова.

Тази сутрин плъзна слухът, че жена е починала, след като е била откарана от "Арена Армеец" с линейка. Твърдението обаче бе опровергано.

След края на изборния ден и в момента включително района около зала „Арена Армеец“ се обслужва от общо 7 спешни медицински екипа, съобщиха Министерството на здравеопазването. 5 екипа са на ЦСМП-София, един е на Първа градска болница и един - на Четвърта градска. Екипите са прегледали 25 човека, от които хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Анна“ са  4-ма души. Един пациент е с комоцио, а пациентка е направила спонтанен аборт.

В момента в „Арена Армеец“ се намират около 5000 души. Днес медицинска помощ е оказана на още 11 души. Трима са хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Анна“.

В Министерство на здравеопазването и в ЦСМП няма постъпила информация за смъртни случаи. Спешните екипи продължават да оказват помощ на нуждаещите се.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4279 |16.10.2015 От ДПС настояват за позиция на правителството за убития афганистанец . 0| 3956 |13.10.2015 Главчев: Правителството полага всички усилия оперативните програми да са достъпни . 0| 4228 |13.10.2015 Йотова: Местните власти са оставени от правителството да се справят сами с бежанската криза . 0| 4933 |03.10.2015 Илияна Йотова: Правителството не схваща сериозността на проблема с бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads