Реклама / Ads
14| 5523 |10.01.2022 НОВИНИ

Правосъдният министър: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

.
Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е изключително последователна. В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от ЕСПЧ - това е решението Колеви. То казва, че в България липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.

 

Думите й идват след оплакването до Брюксел от страна на държавното обвинение. Прокуратурата написа писмо до няколко институции, в което се оплака от премиера, министрите и депутатите в Народното събрание. В 32 страници до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в европарламента, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия Гешев се жалва по редица параграфи. 

 

"Главният прокурор и прокуратурата като такава имат много неприсъщи дейности извън привличането и поддържането на наказателно обвинение, които трябва да бъдат ограничени. Прокуратурата има доста широко участие в административния процес, освен това има доста голямо припокриване между различни групи контролни органи и т.нар. общ надзор за законност. Преповтарят се действия, размиват се отговорности", обясни правосъдният министър.

 

Според нея главният прокурор трябва да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални нравствени, които поставя Конституцията и да изпълнява своите задължения обективно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3733 |10.01.2022 Доц. Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България . 4| 3635 |10.01.2022 Проф. Момеков: Договорените от България лекарства против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса . 1| 3087 |10.01.2022 Силно земетресение в Гърция е усетено и в Северна Македония, и в България . 43| 13423 |08.01.2022 Кръв и милиарди в Казахстан. Народът срещу олигархията, някои прилики с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads