Реклама / Ads
7| 5298 |21.09.2009 НОВИНИ

Правосъдният министър Попова хвърли ръкавица на сръдльовците във ВСС

.
Маргарита Попова Източник: Вяра Йовева
„Ще поискам оставките на онези магистрати от ВСС, които отказват да воюват с организираната престъпност”. Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова в предаването „На четири очи” по Нова телевизия. „Оставката е морален акт”, каза тя в отговор на съмнението, че подобна процедура не е предвидена в Закона за съдебната власт.
 


Изявлението на Попова, бивш прокурор, предпочетена от премиера Бойко Борисов за шеф на правосъдното ведомство, дойде в отговор на остра декларация от името на ВСС. В декларацията се твърди, че "опитът да се преекспонират, хиперболизират определени недостатъци в работата като се акцентира върху пропуски, е опит за вмешателство, груб и недопустим натиск". Източнкът на натиска върху кадровия орган на съдебната система не се посочва, но Маргарита Попова предположи, че реакцията е следствие от срещата й с ВСС преди десетина дни.
 
Според нея подобен опит за диалог между министър и съдебен съвет е първи в историята на ВСС. Министърът на правосъдието съобщи, че срещата е била по нейна инициатива веднага след министерския рейд на новосформирания кабинет „Борисов” в Брюксел. Тя е информирала магистратите за настояването на Европейската комисия за радикално реформиране на българската съдебна система и за овладяване на организираната престъпност.

„Разговорът за реформи в съдебната система тръгна добре, но само за няколко дни нещата се върнаха назад”, отбеляза Попова.

Напреженията около ВСС ескалираха през последната седмица. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев призова да се спрат назначенията в съдебната система, докато не се промени Законът за съдебната власт и Наредбата за атестиране. Изказването на Пенчев беше по повод декларация на Съюза на съдиите в България, последвана от ответния удар на Висшия съдебен съвет миналата сряда.

Съдиите настояха кадровиците на родната Темида да излязат с открито становище за обвиненията от някои магистрати за „приятелски кръгове” и кадруване на маса с бели покривки. От ВСС обаче възразиха, че е тенденциозно да се цитират думи, подхвърлени от висши магистрати за „приятелски кръгове”.

Вероятно винаги ще има опити за неправомерни внушения и въздействие върху органи, които вземат важни решения", пише в декларацията на ВСС, изпратена до медиите от името на целия съвет. Под нея обаче няма нито един подпис на негов член, отбеляза Маргарита Попова пред Нова телевизия. Тя настойчиво повтори убеждението си, че ако кадрите в съдебната система се подбират правилно и на точните места, нямаше да има толкова натрупани проблеми в нея.

Представляващият ВСС Анелия Мингова заяви по-рано пред медиите, че в сряда ВСС е провел работно съвещание, на което е решил да се излезе с декларация. По закон тя самата имала право да изразява волята на целия съвет в отговор на въпросите кой е одобрил текста на документа.

В интервю по БНТ миналия петък членът на ВСС Иван Димов от своя страна индиректно опонира на правосъдния министър Попова след срещата й с ВСС по повод на визитата й в Брюксел. Тъкмо по този повод тя очевидно е решила да призове към оставки магистратите, разсърдени от медийния шум и упреците около кадровата им политика, които бяха провокирани от някои назначения в окръжните съдилища напоследък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4855 |17.09.2009 Разпитаха бивш зам. министър срещу Батко . 3| 5168 |16.09.2009 Разпитаха бившия здравен министър . 2| 4701 |11.09.2009 М. Попова: Трябва воля за съдене . 2| 4790 |02.09.2009 Министър свалил наема на „Червило” от 28 на 12 хил. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads