Реклама / Ads
3| 5029 |04.12.2011 НОВИНИ

Правосъдните ни институции с поредната ниска оценка

.
Асоциация за изследване на политическия риск, която е дала много ниска оценка, е сред новите организации, които композират индекса на възприемане на корупцията на България. Това каза пред БНР проф. Огнян Минчев, председател на УС на "Прозрачност без граници".
 

 

"Те са ни дали 2,6 пункта по десетобалната система. Както функционирането на правосъдните ни институции така и законодателството по повод правосъдните институции е оценено също много ниско. Там са много ясни критериите, по които са работили. В България основен проблем е наказателното правораздаване, липсата на сериозна статистика за вкарване в затвора на крупни представители на организираната престъпност. Бих искал да вярвам, че това не е оценка за вътрешното развитите на политическия процес в България, а е по-скоро регионална оценка на това, което се случва в България и на Балканите като последствие от икономическата криза", подчерта Минчев.

 

Той обясни, че тази година няма изследване на българското обществено мнение по повод индекса за възприемане на корупцията. "Корупцията е интимен акт малко или повече. Не може да се намери поради това пряка корупция и "Трансперънси интернешънъл" е изработила методология, по която се възприема корупцията. Този индекс си има своите несъвършенства. Бих бил последният човек, който да смята, че показателите на този индекс могат да са 100% извадка на това, което се случва в страната. Единствено Полша по този индекс има подобрение, това показва още веднъж колко добре се развива тази държава", допълни Минчев и обясни, че те получават този индекс готов от централата в Берлин.

 

Минчев обясни, че "Прозрачност без граници" не може да използва никакви средства за увеличаване или намаляване на рейтинга на България. На въпрос какво мисли за Диана Ковачева като правосъден министър, Минчев отговори, че му е трудно да отговори. "Диана е човек експерт, млад човек. След като в продължение на толкова години излъчването на хора за министри от Министерството на правосъдието, не доведе до сериозно трансформиране на системата на правосъдието, може би от тази гледна точка предложението към Диана Ковачева е подход да се разчупи тази утвърдена схема и да се вземе човек, извън системата", заяви Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5873 |29.11.2011 Нямало лекарска грешка в случая с поредната починала родилка . 72| 5975 |23.05.2011 ДПС дава "Атака" на евроинституциите . 14| 7325 |20.05.2011 Кортежа на Първанов причини поредната катастрофа . 9| 6085 |18.05.2011 Поредната смяна на Борисов; Биолчев поема Акредитационната агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads