Реклама / Ads
2| 2525 |28.02.2024 НОВИНИ

Преди девет години Немцов бе убит в Москва. Какво би казал той за руската инвазия в Украйна?

.
Борис Немцов
На 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва е убит политикът Борис Немцов. През последните години от живота си той се противопоставяше на военния конфликт в Източна Украйна, подкрепяше Майдана и даваше интервюта за украинските медии. А преди убийството си подготвяше доклад "Путин. Война" - за руската военна интервенция, който след смъртта му беше публикуван от негови поддръжници.
 

По повод годишнината от убийството - вече девет години, ФрогНюз публикуваме някои от антивоенните изявления на политика, събрани от "Медуза".





 

"Подкрепям ви, защото успехът на Украйна е шанс за Русия"

 

4 юли 2014 г. Интервю на украинския журналист Дмитрий Гордон

Ние сме две големи славянски държави. Ако една от нас - Украйна - успее да стане европейска, това ще бъде фар, пътеводна звезда за нас, живеещите в Русия. Ще можем да кажем [на властите]: "Омръзна ни от вас и от вашата мизерна корумпирана византийщина. От вашите железни завеси, от вашата агресия, от вашата омраза към всичко живо".


"Нямаме право да се държим по този начин"

 

15 март 2014 г. Реч на многохилядния антивоенен митинг "Марш на мира" в Москва

През целия път ме питат: защо дойдохте на този марш? Защото съм патриот на страната си, защото съм против войната. Не искам товар 200 (поцинковани ковчези в убити войници, бел. ред) да идва при нас, тук, в Москва, Ярославъл, Нижни Новгород. Не искам нашите майки, съпруги и деца да плачат. Смятам, че нямаме право да се държим по този начин срещу приятелска страна. Това е подлост, това е наглост. И най-важното, това е в ущърб на Русия.

 

(...)

 

Трябва да кажем "не" на войната. Трябва да кажем стига с тази лудост. Трябва да кажем: Русия и Украйна - без Путин. Слава на Русия! Слава на Украйна!


"Вие се биете и умирате за тях, а не за Русия"

 

29 август 2014 г. Обръщение към руските военни

Във всеки един момент може да бъдете изпратени - а някои вече са изпратени - да се биете с Украйна. Путин, като върховен главнокомандващ, отлично знае, че участието на въоръжените сили в боевете в Източна Украйна е незаконно. Той няма мандат за война, няма разрешение от Съвета на федерацията да използва въоръжените сили в чужбина.

 

Ето защо вие воювате без отличителни знаци, идентификационните ви знаци са размазани по бойните ви машини. Ето защо той лъже, че сте се изгубили, след като сте се озовали в Луганска и Донецка област. Ето защо вашите другари от 76-а въздушнодесантна дивизия Леонид Кичаткин и Александър Осипов са тайно погребани в Псковското гробище, а роднините им се страхуват, че ако кажат истината, ще останат без обезщетения.

Точно защото участието ви във войната е незаконно, вие и вашите роднини сте безсилни. Путин и командирите ви всеки момент ще се отрекат от вас, ще кажат, че не са ви изпращали на война, а роднините ви никога няма да разберат истината, ако нещо се случи с вас.

 

Вие сте положили клетва да защитавате родината си от врагове, а не да воювате с братския православен украински народ. Войната с Украйна е престъпление, за което няма давност. Тази война е в ръцете на враговете на Русия. Това не е вашата война. Това не е и нашата война. Това е войната на Путин за неговата власт и пари. Това е война на неговите сътрудници милиардери.

 

Не забравяйте, че вие се биете и умирате за тях, а не за Русия.







"Всички организатори на войната в Украйна трябва да отговарят за престъпленията си"

 

12 декември 2014 г. Борис Немцов участва в изготвянето и подписва тази резолюция на общоруския "Марш на мира"

Ние, гражданите на Русия, патриотите на нашата родина, уважавайки демократичните ценности, залегнали в нашата Конституция, считаме престъпната агресия, осъществена от политическото ръководство срещу съседна суверенна държава, за неприемлива и пагубна за нашата страна и нейния народ.

 

Ние настояваме:

 

Спрете агресивната авантюра: изтеглете руските войски от територията на Украйна и прекратете пропагандата, материалната и военната подкрепа за сепаратистите в югоизточната част на Украйна;


Да проведете наказателно разследване на незаконното принуждаване от страна на руските власти на руски военнослужещи да участват в бойни операции в Югоизточна Украйна, в резултат на което много от тях бяха тежко ранени или дори убити;


Да се прекратят лъжите и пропагандната истерия по федералните телевизионни канали, да се спре с тормоза и преследването на гражданите, които публично осъждат агресията в Украйна и анексирането на Крим, да им се даде възможност свободно да изразяват и защитават своята гледна точка в медиите;


Да спре приемането и отмяната на вече приетите т.нар. антисанкции, които доведоха до рязко повишаване на цените на храните и ограничиха правото на избор на гражданите за потребление;

 

Да спрат търговската и газовата война срещу Украйна.

 

(...)

 

Сигурни сме, че всички организатори на войната в Украйна трябва да отговарят за престъпленията си пред национални и международни съдилища.


"Това не е война между Русия и Украйна. Аз съм против такова определение. Това е войната на Путин"

 

3 септември 2014 г. Интервю за Радио "Свобода"

Защо съм против войната с Украйна? Не искам хората да умират. Не искам руснаците да умират, не искам украинците да умират. Не искам да има бежанци, а техният брой наближава един милион. Те не са само в Ростов или Кубан. Те са в Ярославска област и в Москва.

 

Смятам, че войната на Путин срещу Украйна е най-голямото престъпление. Искам веднага да кажа: това не е война между Русия и Украйна. Аз съм против подобно определение. Това е войната на Путин. Абсолютно цинична, измамна, кървава и братоубийствена. Срещу братския народ на Украйна.

 

Ясно е и защо той води война. Всички действия, които той извършва както в страната, така и извън нея, са насочени към реализирането на една цел - да запази властта на всяка цена. Сега за цял живот. Той извърши престъпление, като изпрати там редовни части.

 

(...)

 

Това е престъпление, за което няма давност.


"Путин започна безумна агресивна политика на война"

 

27 февруари 2015 г. Последното предаване - за плановете за провеждане на антикризисно шествие - по "Ехото на Москва" три часа и половина преди убийството

Политическите ни искания са ключови: това е незабавното прекратяване на войната с Украйна. Най-важната причина за кризата е, че Путин започна безумна, агресивна, смъртоносна за страната ни и за много граждани политика на война с Украйна. Присъствието на руски войски там е документирано.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2389 |28.02.2024 Фон дер Лайен категорична: Не можем да оставим Русия да спечели войната! . 13| 7148 |28.02.2024 Съдия Цариградска: Стар похват в съветските държави е да се приписват престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства . 7| 9152 |28.02.2024 Ще брани ли ЮНЕСКО Паметника на Альоша в Пловдив? . 1| 2346 |28.02.2024 Френският външен министър: Дори западни военни да присъстват в Украйна, това не означава, че те ще участват в конфликта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads