Реклама / Ads
9| 2762 |29.03.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ предлагат комисия в НС да разследва "Турски поток". Какво знаем за пътната карта, ГЕРБ, Русия и Украйна?

.
На снимката: Венко Сабрутев, Ивайло Мирчев, Мартин Димитров, Настимир Ананиев
Анкетна комисия в Народното събрание да разгледа фактите и обстоятелствата около построяването на “Турски поток” през България и да провери автентичността на изтеклата пътна карта с “Газпром”. Такова предложение внесоха днес депутатите от “Продължаваме промяната - Демократична България”. 
 

На брифинг в Парламента народният представител Венко Сабрутев съобщи, че проектът на решение за създаването на такава комисия вече е внесен в деловодството на законодателния орган. Той определи "Турски поток" като "символ на корупцията в България". По думите му "Турски поток" е обсъждан по време на преговорите за правителство с ГЕРБ-СДС. "Българските граждани трябва да знаят защо България осигури стартиране на войната в Украйна", каза той.






Пълното име на комисията, която предлагат от ПП-ДБ, е Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ “Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на република България”, както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта “Турски поток” на територията на Република България.

 

След промените в Конституцията, Народното събрание няма да бъде разпуснато, а ще продължи да работи до избирането на нови народни представители на предсрочните парламентарни избори. Една подобна комисия би могла да работи около два месеца, ако, разбира се, в пленарна зала депутатите одобрят създаването ѝ. От ПП-ДБ заявиха, че създаването на комисията ще е тест за евроатлантизма на доскорошното мнозинство.


Пътната карта, подписана между България и “Газпром” през 2017 година даде началото на построяването на “Турски поток” с 3 млрд. лева от парите на данъкоплатците. В същото време газопроводът не доставя и молекула природен газ към България, негов краен потребител са предимно Сърбия и Унгария (именно заради газа по "Турски поток" миналата година унгарските власти ни изнудиха да премахнем допълнителната транзитна такса, която искахме да наложим за преноса на газ през България, като го изтъргува срещу вдигане на несъществуващо преди таксата вето за България в Шенген). Единствената полза за нас са транзитните такси за пренос на газ, които обаче според експертите са в скромни размери, а възвръщаемостта на проекта - бавна. В същото време Русия нямаше проблем да спре газа за България, след като Европа наложи санкции заради пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна.


В интервю за ФрогНюз народният представител Мартин Димитров заяви, че “цената, която България плаща, дори не е 3 млрд. лева, общият негативен ефект е около 5 млрд. лева”. Интервюто - четете тук


Очакваните приходи за 2021 година са в размер на 215 085 лева, а за 2022 година - 382 282 лева. Най-оптимистичният сценарий за възвращаемост на инвестицията е от над 15 години. Това пък бяха официалните данни в отговор на служебния министър на енергетиката Андрей Живков към 28 юли 2021 година след депутатски въпрос от Димитров в 46-ото Народно събрание.


Освен всичко това, чрез “Турски поток” руската “Газпром” - разбирайте Русия и Путин, заобикали Украйна в доставките на газ към Европа. Важно е да се отбележи, че реализицията на проекта започна много след като през 2014 година Русия анексира незаконно украинския Крим - тоест България съзнателно си е сътрудничила с режим, който агресивно завзема територии на съседите си. Не дълго след откриването на газопровода, Путин нападна суверенна Украйна, където вече над две години води пълномащабна война срещу украинския народ и идентичност. Особено силни в последните месеци са въздушните удари върху Одеса, където продължават - заедно с Одеския регион, да живеят стотици хиляди украински българи. Дори и без големия брой на украински българи в Украйна обаче, съвсем лесно е да видим несправедливия и терористичен характер на руската война срещу украинците, които отгоре на всичко се налага да бранят и себе си, и нас, в условията на намаляваща западна подкрепа и военна техника.






Видеото, излъчено на живо от откриването на “Турски поток” в началото на януари 2020 година в профила на тогавашния премиер Бойко Борисов още стои. В него го виждаме сред руския президент Владимир Путин, турския президент Ердоган и сръбския президент Александър Вучич

 


Самата пътна карта бе подписана през 2017 година от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром” Алексей Милер. Последва строежът на газопровода “Турски поток”.

 

.

 

Когато третият редовен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма. Изчезнала е. Последваха множество опити документът да бъде открит официално - депутатски питания и усилия, както и медийни, усилия на различни НПО-та (най-вече БОЕЦ). В началото на редовното правителство на Кирил Петков, Министерството на енергетиката изиска копие на документа от руска страна, но информацията беше, че такова не е предоставено. Същото се повтори, когато парламентарната енергийна комисия поиска копие - Русия не го даде. 

 

На 7 март 2024 година обаче кибергрупата “Български елфи” (Bg Elves), след като получи масив данни от групата InformNapalm, публикува документ, за който се казва, че е изчезналата пътна карта. Документът е открит в имейл кореспонденцията на Евгений Зобнин - съветник на Александър Бабаков,  депутат от руската "Дума".

 

Документите, публикувани от "Bg Elves" - вижте в пълнота ТУК.





Министерството на енергетиката не потвърди автентичността на документа, като заяви, че "няма компетенции и правомощия" да извърши проверка, но възложи на инспектората да провери наличието и съхраняването на пътната карта.

 

Председателят на сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев обаче потвърди в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич” автентичността на документа и посочи, че го е виждал преди. "Пътната карта е една хронограма-инструкция от Кремъл към васалното правителство в България как трябва да бъде изграден "Турски поток". Заложили са за своите васали срокове, законодателни промени, решения на КЕВР, Министерство на енергетиката. Тази хронограма е изпълнена на 100% от Борисов", каза тогава той. БОЕЦ също така изпрати сигнал до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, свързан с "Турски поток".

 

След изтичането на документа и връщането на темата за "Турски поток" особено активно в дневния ред, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че се гордее, "че е запазил България на газовата карта" с проекта "Турски поток", който той нарича "Балкански поток", а е чисто и просто "Руски" - една руска тръба.

 

Хиляди са жертвите на Путин и Русия в Украйна от началото на пълномащабната война досега. Фактът, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ помогна на Путин, като построи в рекордно кратки срокове "Турски поток", стои със страшна сила. Документите как се случи това, все още не са публични официално, въпреки огромния обществен и морален казус както около тях, така и около целия проект.

 

През 2022 година ФрогНюз хвърли светлина по тях. Изтекъл договор за Турски поток – вижте тук. А как Руски поток на Борисов и Путин ни зароби - четете тук.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9321 |29.03.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Негативите за България от “Турски поток” са всъщност 5 млрд. лева. Поели ли сме пред Русия допълнителни ангажименти? . 15| 4707 |29.03.2024 Явор Божанков: Борисов е агент Смит от "Матрицата", има роля в съдебната система и не иска да я загуби . 14| 2791 |29.03.2024 Министърът в оставка Тагарев: България е част от НАТО, имаме стратегически интерес да помогнем на Украйна . 6| 2430 |29.03.2024 Проф. Пламен Киров: Ако служебен премиер предложи Гешев за министър на правосъдието, президентът не може да възрази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads