Реклама / Ads

2| 3132 |28.09.2016

Предлагат пенсиите да скочат с 2,4% от 1 юли

.
В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено осъвременяване на пенсиите с 2,4 процента от 1 юли следващата година, каза пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков, цитиран от БТА.

Не се предвижда промяна в размера на максималната пенсия - тя остава 910 лева. За минималната пенсия е заложен ръст с ръста на осъвременяването на всички пенсии - 2,4 на сто.

 

Бисер Петков уточни, че е възможно да настъпи промяна, тъй като проектобюджетът не е разглеждан от нито един орган, предстои в средата на октомври да бъде внесен в Надзорния съвет на НОИ, а след това да върви по своя път към Народното събрание.

Синдикатите предлагат нова идея как пенсиите да се увеличатСпоред новата формула за индексиране на пенсиите за три години натрупаното увеличение на минималната пенсия ще е малко над 12 лева, синдикатите имат идея как това увеличение да е двойно

 

Законодателят е предвидил осигурителната вноска за фонд "Пенсии" от 2017 да се увеличи с един процентен пункт и от настоящите 17,8 на сто да стане 18,8 на сто. Ефектът от това увеличение е заложен в приходната част на бюджета на ДОО и е 200 милиона лева допълнителни приходи, каза управителят на НОИ.

 

В парламентарната социална комисия дни преди Международния ден на възрастните хора са получени искания от пенсионерските организации за преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 г. Комисията от своя страна е поискала финансови разчети от НОИ колко би струвало на бюджета подобно увеличение – 1,8 млрд. лв.

 

Целта на преизчисляването, което искат пенсионерските организации, е всички стари пенсии да бъдат съпоставими с новите. Ако се направи, по-старите пенсии, отпуснати преди 2008 година, биха имали по-голям ръст, достигащ до 40 процента, а при по-новите пенсии преизчисляването би довело до по-малко нарастване, защото те са отпуснати при по-висок осигурителен доход, каза Бисер Петков.

 

Той уточни, че преизчисление не е регламентирано в законодателството и не са предвидени средства за такова в тригодишната бюджетна прогноза, както и в разработката на бюджета на ДОО за следващата година. За да бъде извършено такова, то трябва да бъде взето общо решение и да се регламентира в Кодекса за социално осигуряване, каза Петков.

 

Последното преизчисляване на всички пенсии е от октомври 2008 година с осигурителния доход за 2007 година. Осъвременяването през последните години се извършва всяка година от 1 юли по швейцарското правило, като от 1 юли тази година пенсиите бяха осъвременени с 2,6 процента, а от 1 юли 2015 година с 1,6 на сто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Предлагат затвор за търговците, превъртащи километража 0| 3056 |20.09.2016 . Заради скандала с Дипломатическия клуб предлагат нов закон 0| 3001 |19.09.2016 . РБ предлагат закон, с който затруднени дръжници ще могат да обяват личен фалит 2| 3833 |11.09.2016 . Делчев: Предлагат сваляне на номерата на автомобила за нарушения 1| 3480 |06.09.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ