Реклама / Ads
0| 5151 |23.03.2007 НОВИНИ

Предстоят честванията на 50-годишнината от Римските договори

.
Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в честването на 50-годишнината от подписването на Римските договори. Официалната церемония ще се състои в Рим в Сената на италианския парламент.
 

В състава на българската делегация са председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Атанас Папаризов и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев. Гости на официалната церемония ще бъдат председателят на Европейския парламент, председателите на парламентите на страните от Европейския съюз, видни европейски политици и парламентаристи, председателят на Европейската комисия, представители на изпълнителната власт.
Приветствия към гостите ще направят председателят на Италианския Сенат Франко Марини, председателят на Камарата на депутатите на италианския парламент Фаусто Бертиноти, министър-председателят на Италия Романо Проди и председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу. Изказвания по темата "Европейската политика и ролята й в света" ще направят сенатор Карло Адзелио Чампи, Валери Жискар Д'Естен, сенатор Джулио Андреоти, Жак Делор и сенатор Емилио Коломбо.
На официалната церемония са предвидени изказвания на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и председателите на парламентите на страните от ЕС по темата "Парламентите в центъра на изграждането на Европа".

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков ще пуснат в употреба пощенско филателно издание, с което се отбелязва петдесетата годишнина от подписването на Римските договори, с които бе поставено началото на Обединена Европа.

Тази седмица в Европа се пуска и възпоменателна монета от 2 евро в чест на 50-та годишнина от създаването на Европейския съюз. На монетата ще бъде изобразен Капитолият в Рим, където на 25 март 1957 година е подписан Римският договор за основаването на сегашния Европейски съюз. Страните, сложили подпис под договора за Европейската икономическа общност, превърнала се през 1992 г. в Европейския съюз, са шест - Италия, Франция, /Западна/ Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Това е първият случай, когато монета на Европейския съюз се пуска едновременно от всички страни членки в "зоната евро" /тези страни са приели еврото за национална валута/ и първият случай, в който практически еднаква монета се пуска в обръщение в цялата еврозона.

Във Фрогнюз очаквайте още за историята, същността и значението на Римските договори!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 0 |28.03.2024 Шефът на отбраната: . 0| 70 |28.03.2024 ЮИДП-Сливен създаде 11,8 ха крайречни гори по проект „От желязната завеса до зеления пояс: : възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“ . 0| 236 |28.03.2024 Сигналите за бомби в София подадени от имейли с един IP адрес извън ЕС . 0| 236 |28.03.2024 Министър Богданов: ЕК одобри проект за изграждане на единен инвестиционен портал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads