Реклама / Ads
34| 8956 |08.03.2012 НОВИНИ

Премахват клас "прослужено време" за чиновниците

.
Народното събрание одобри на първо четене промените в закона за държавния служител, с които т. нар. бонуси ще бъдат ограничени в рамките на 30 на сто от заплатата на съответния чиновник.
 

 

С измененията се премахва възможността 25% от събраните глоби от различни институции да отиват за допълнително материално стимулиране на служителите в тези ведомства.

 

Заплатата на държавните служители вече ще се определя по нов начин - класът прослужено време, взиман до момента, ще влезе в основната заплата и оттук нататък няма да се покачва независимо от това колко трудов стаж има служителят.

По думите на Искра Фидосова от ГЕРБ е очевидно, че има проблем в начина на определяне на работната заплата. „Каква целим с премахването на допълнителното възнаграждение за прослужено време? Трябва да имаме нов начин на формиране на работната заплата и той трябва да бъде въз основа на постигнатото от съответния служител през тримесечието, месеца, годината, а не на базата на прослуженото време във ведомството", каза депутатката от мнозинството.

 

Според опозицията при даването на тези допълнителни стимули ще има субективизъм. „С този законопроект поставяте в политическа партийна зависимост държавните служители. Допълнителни възнаграждения за изключителни постижения. Кой ги определя, на каква база, по каква методика, или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, ще имам изключителни постижения", каза депутатката от БСП Емилия Масларова. Според нея с тези бонуси управляващите ще държат в подчинение и раболепие държавната администрация. „Единият ще ходи да клепе другия, другият ще ходи да говори срещу третия, за да могат хората да получат някакви пари", каза от трибуната на парламента Емилия Масларова..

 

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков даде сравнение по въпроса за останалите страни членки на ЕС: от 27 държави в ЕС само пет с България имат такъв клас, всички те са бивши социалистически държави, сред които Румъния, Словения, Словакия. „Това не е нещо европейско, както е решен въпросът в Германия, Холандия, Швеция и т.н. Това е остатък от социализма и ние трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад и освен с тези държави да сме и с Казахстан, Туркменистан и така нататък или искаме да вървим към Европа", каза Дянков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5245 |08.03.2012 Бургазлия води класацията на НАП по доходи . 7| 5671 |16.02.2012 Първокласник счупи таз от неприбрани изборни модули . 2| 4882 |14.02.2012 Гарантират училище за слабаците до 6-ти клас . 1| 4663 |14.01.2012 Отложиха със седмица класиранията за детска градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads