Реклама / Ads
3| 4931 |10.02.2012 НОВИНИ

Премиер и синдикати нищят трудовото законодателство

.
Лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров са се срещнали днес с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят предлаганите от тях промени в трудовото и осигурителното законодателство.
 

 

Това стана след поредица от срещи на синдикатите и работодателите, проведени през последните седмици, на които се обединиха около някои мерки за още промени в пенсионната система и подобряване работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

 

Сред предложенията на бизнеса и синдикатите са преразглеждане на длъжностите и дейностите с повишен риск, имащи право на ранно пенсиониране, въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители след еднократно повишаване на възнагражденията им, увеличаване на осигурителните вноски за работещите в Министерството на отбраната и МВР, така че осигурителният им принос да отговаря на получаваните от тях пенсии. Друго предложение е извеждането на всички социални плащания, за които няма осигурителен принос, извън пенсионната система, включително и вдовишките добавки.

 

Тези предложения са били представени в петък на премиера, като от двата синдиката съобщиха, че в разговорите е бил “поставен акцент върху възрастта за пенсиониране на работещите в системата на МО и МВР“.

 

Освен това двата синдиката са споделили своето безпокойство от противоречивите информации по отношение състоянието на фискалния резерв и намерението на финансовия министър да използва Сребърния фонд за предстоящите плащания по еврооблигациите през 2013 година. 

 

Тренчев и Димитров са заявили, че голяма част от договореностите между стачкуващите и ръководството в "Мини Марица-Изток" ЕАД не се изпълняват по вина на ръководството на мините. От синдикатите са настояли още да се вземат спешни и адекватни мерки за преодоляване на ескалиращите проблеми във ВМЗ Сопот.

 

Тренчев е препоръчал да се проведат във възможно най-кратък срок преговори с представители на Сдружението на малките бензиностанции на достатъчно високо ниво, за да се оценят внимателно техните възражения срещу планираната наредба, засягаща този сектор.

 

Било е решено през следващата седмица да се свика заседание на НСТС, на което да се разгледат поставените проблеми.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6091 |08.02.2012 Премиерът наредил министрите да останат в окото на бедствието . 15| 5330 |08.02.2012 Каката на премиера може скоро да се върне на работа . 55| 6772 |07.02.2012 Премиерът показа твърда ръка, уволни шефа на Арена Армеец . 33| 8805 |25.01.2012 Премиерът Борисов поздрави първата дама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads