Реклама / Ads
6| 2828 |02.08.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков: 2 август е символ на ценности, които движат демократичния свят - граждански свободи и равноправие

.
Тържествена заря-проверка за 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание Източник: БНТ
Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание пред Паметника на Незнайния войн в София.
 

Пред паметника се проведе и тържествената проверка-заря, кулминацията на честванията днес. В началото на церемонията беше отбелязано, че от Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

 

"2 август е символ на основните ценности, които движат демократичния свят днес - граждански свободи и равноправие на всички хора. Това каза премиерът Николай Денков в словото си по повод 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

 

"2 август е символ. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за "демократска република", в която "българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение", не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности."

 

Премиерът подчерта: "Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация. Защото поривът на въстаниците за свобода не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази свобода е „пълната политическа автономия на Македония и Одринско“ с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие за всички общности, без разлика на „вяра и народност“.

 

Споменът за Илинденско-Преображенското въстание трябва да послужи за сближение между България и Република Северна Македония на основата на историческата истина, изтъкна Румен Радев.

 

"Днес, когато ние поздравяваме хората в Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Затова и гарантирането на конституционното равноправие на Българите в Република Северна Македония и опазването на културното ни и историческо наследство по тези земи, ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година."
 

"Там, където има обща история, стремеж към диалог, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще," каза още българският президент:

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |02.08.2023 Плащат до по-късно пенсиите за август . 1| 2654 |02.08.2023 2 август – денят, в който тази година навлизаме в „екологичен дълг“ . 10| 2787 |02.08.2023 Акад. Денков: Шокиращо е безразличието към чуждата болка от длъжностни лица и гласовете на подкрепа към това деяние . 8| 3067 |01.08.2023 Извънредно: Депутатите прекратяват отпуската и се събират на заседание на 7 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads