Реклама / Ads
40| 6070 |04.09.2013 НОВИНИ

Премиерът обясни за френския посланик, Рашидов го напада

.
Филип Отие Източник: Булфото
"В нормативната база е описано, че ордени се дават само за изключителни заслуги към страната. По отношение на ордените имаме далеч по-рестриктивна политика, за да имат те своята стойност". лаконичен бе Орешарски в кулоарите на Народното събрание.
 

С тези думи премиерът обясни защо френският посланик не е бил удостоен с орден "Стара планина"

В същото време премиерът бе доста по-разточителен в похвалите си към посланика на Великобритания Джонатан Алън. "Имаме изключително добро взаимодействие и аз чета неговото публично обръщение към българското общество и политическата система у нас като цяло трябва да отговори на най-важните въпроси. Такъв разговор сме водили в нашия кабинет. И то няколко пъти. Имаме отлично сътрудничество. Дори по отделни въпроси сме договорили помощ по време на посещението на министъра по европейските въпроси на Великобритания", каза Орешарски.

Обръщам се към Вас, с надеждата да оцените по достойнство заслугите на Н.Пр. посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо-френските културни отношения и да отдадете достойно признание на този блестящ дипломат”, пише в писмото на бившия министър на културата Вежди Рашидов до министър-председателя Пламен Орешарски. През мандата на Филип Отие България влезе в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с „Лувъра”. Дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава. Имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден „Стара планина”, а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност”, пише в писмо до Орешарски депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Така ще признаете личния принос на френския посланик и неговия екип не само за историческото отваряне на „Лувъра” за съкровищата на България, но и за блестящите взаимоотношения на страната ни с такива прочути френски институти като „Пти-Пале”, Музея „Роден”, „Гранд Опера”, Театър „Шанз-Елизе”. Те отвориха широки врати за българския талант именно през последните 3 години, а българо-френските културни връзки достигнаха през този период висоти, за които може да мечтае всяка държава. За такива заслуги, най-достойната позиция на един български премиер е да предложи най-високото отличие за посланик Филип Отие”, завършва писмото си Рашидов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 5945 |30.07.2013 Премиерът: Май някой спира протестиращите да се срещнем . 51| 5400 |19.07.2013 Премиерът: Получаваме най-малко пари от ЕС на глава от населението . 24| 5965 |11.07.2013 Премиерът проверява Бояна . 24| 4853 |01.07.2013 Премиерът: Няма опасност за социалните разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads