Реклама / Ads
11| 2880 |04.04.2024 НОВИНИ

Премиерът в оставка Денков отчита свършеното от кабинета /на живо/

.
Николай Денков
Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии днес - на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.Така ще бъдат отбелязани 7 месеца от встъпването на кабинета в изпълнителната власт. Въпросите се задават по време на живото излъчване, както и предварително.
 

Сред зададените към момента са такива, свързани с пълноправното членство на страна ни в Шенгенското пространство, както и свързани с ротацията и вероятните назначения около нея.

 

За пореден месец и служители на Националният статистически институт питат с колко ще им  бъдат увеличени заплатите през тази година.

 

Зададен е и въпрос за наказаните полицаите заради протеста против ръководството на Футболния съюз.

 

Ето и още от отговорите на Денков:

 

Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици, каза Денков.

 

"За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици", посочи още премиерът в оставка.

Николай Денков потвърди, че до този момент той не е получил официална информация от ДАНС по случая.


"Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение. От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва.

 

Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков.

 

Той посочи, че до този момент Петя Банкова е била с "безупречна репутация".

 

"Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре", каза Денков.


Аз смятам, че хора от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) нямат място в служебния кабинет, каза още Денков.

Според него посоченият за служебен премиер Димитър Главчев ще има трудна задача да сформира правителство.

Попитан дали той ще ръководи преговори за съставяне на ново редовно правителство след изборите, както и вижда ли се отново като евентуален министър-председател, Николай Денков коментира:

 

"Твърде рано е изобщо да поставяме тези въпроси. Трябва да минат изборите, да се видят резултатите. Отсега мога да кажа, че ние си научихме урока от 48-ото Народното събрание. Тогава видяхме, че ако нямаме ясна програма с приоритети, няма смисъл да сядаме на масата за преговори.

 

Николай Денков каза още, че ако е зависело единствено от него, той отдавна е щял да смени министрите на вътрешните работи и на електронното управление – Калин Стоянов и Александър Йоловски.

 

"Ако зависеше от мен, отдавна щях да ги сменя. В случая е необходимо мнозинство в Народното събрание. Нямаше го. Подходящият момент беше именно ротацията", посочи той.

 

По думите му Министерството на електронното управление е в лошо кадрово състояние.

"Александър Йоловски обслужи по един чудесен начин желанието на ГЕРБ за това да отпаднат машините за първия тур на местните избори. Той вече попадна под техен контрол. Защо да го сменят? Както чувам, може би ще остане сега и в служебното правителство, защото ще се организират следващите избори. Това е знак, че някои хора може би не искат да има честни избори", смята премиерът в оставка.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 26400 |04.04.2024 Безлов за акцията в Агенция "Митници": Случилото се вчера е безпрецедентно . 9| 14152 |04.04.2024 Хасан Адемов: Раздаването на пари за Великден не е предизборно, вижте как живеят в провинцията . 4| 2901 |04.04.2024 Емил Димитров - Ревизоро: Всяко правителство е заложник на безумията в митниците на предишното правителство . 0| 2536 |04.04.2024 В София отбелязват 75-годишнината от създаването на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads