Реклама / Ads
3| 4829 |09.07.2010 НОВИНИ

Премиерът против милост за убийци

.
премиерът Борисов
Бойко Борисов е против възможността убийци да получават леки присъди само защото са направили самопризнание.
 
Винаги съм настоявал за най-тежката присъда, припомни премиерът вчера и подчерта, че почернените майки, които протестират срещу милостивия закон, могат да разчитат на него за съдействие, пише днес вестник 24 часа. В интервю за bTV Борисов обеща, че ще постави веднага проблема пред депутатите. Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи поправката в закона, защото знае моята позиция по въпроса, увери Борисов.

В Народното събрание вече има предложение за корекция на Наказателнопроцесуалния кодекс. Внесе го миналия вторник депутатът от БСП Любен Корнезов, седмица след като прочел в “24 часа” за протеста на шест почернени майки. Бившият съдия предлага “бонусът” - по-леко наказание след самопризнание, да не важи за убийци, при причиняване на тежка телесна повреда и за шофьори, които след употреба на алкохол или наркотици са премазали или осакатили човек. В закона имаше такова ограничение, но именно с гласовете на мнозинството в сегашния парламент то бе отменено при гласуването на последните промени в НПК през май.

Корнезов предлага още от привилегията да не могат да се възползват обвинените в отвличане, трафик на хора, трафик и разпространение на дрога
. Изготвените от него промени предвиждат също да не се четат леки присъди за престъпления, извършени от съдии, съдебни заседатели, прокурори, следователи и полицаи по време на работата им, както и извършителите на престъпления срещу тях. Според депутата да се намали наказанието за извършено престъпление с 1/3 не е обществено оправдано за убийците, за тези, които са осакатили жертвата за цял живот, както и за престъпления, извършени в пияно състояние. “Не трябва да се дава такава “привилегия” на такива престъпници”, мотивира се Корнезов. Предложението му бе подкрепено от протестиращите майки. Те се надяват депутатите час по-скоро да коригират текста. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6844 |28.06.2010 Премиерът: Първанов, да бъдеш много жив и здрав! . 2| 5275 |28.06.2010 И. Марковски: Всеки е виновен до доказване на противното у нас . 3| 4957 |10.06.2010 Цветанов: Нямам противоречия с Дянков . 5| 4754 |08.06.2010 Премиерът доволен от спора между вицетата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads