Реклама / Ads
11| 3905 |09.10.2023 НОВИНИ

Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео)

.
Стопкадър от срещата
"Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност, като по този начин да се оказва зависима от външни фактори". Това заяви премиерът акад. Николай Денков на пресконференция в „Евксиноград“, където се проведе тристранната среща между министър-председателите на България, Румъния и Гърция.
 

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Николай Денков, Кириако Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку осъдиха нападението на палестинската групировка "Хамас" над Израел. Тримата проведоха тристранна среща в резиденция "Евксиноград" край Варна с основен акцент -  транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на региона, съобщи премиерът Николай Денков, цитиран от БТА:

 

„Основните теми, които обсъдихме, са свързани с развитието на Югоизточния европейски регион, както по отношение на транспортната свързаност, така и по отношение на енергийната и дигиталната свързаност. Всички тези проблеми днес имат изключително важен надрегионален аспект, свързан с това, които се случва в Украйна и което от два дни виждаме да се случва с Израел“.

 

Премиерът бе домакин на срещата, а в нея участие взеха колегите му от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

 

„Всички ние трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на тази дума - и като политическа позиция, и като общи ценности, които трябва да отразяваме всеки един ден в работата си, както и като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще. Разговорите преминава в топла и сърдечна атмосфера, с много прагматичен подход, което показва, че ние искаме да бъдем заедно в усилията, които да превърнат региона ни в такъв, който да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство. Да бъде пример за другите страни, не само от Европейския съюз“, каза още примерът след разговорите. 

 

В състава на българската делегация днес се включи още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която председателства една от работните срещи на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. Участват още министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов.

 

Като основен акцент бе анонсирана регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. 

 

"Срещата ни е помрачена от терористичното нападение над Израел. Цяла Европа и целият свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви и признаваме правото на Израел да се защитава. Това трябва да приключи по-скоро", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от БНР.

 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта амбицията на Гърция за водеща енергийна роля на Балканите:

 

"Продължаваме да инвестираме във възобновяеми енергийни източници и искаме да превърнем целия регион на център на международна свързаност и пренос на зелена енергия - нещо, което, както обсъдихме, изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни".

 

Румънският премиер и Йон-Марчел Чолаку подчерта, че друг акцент в разговорите е било присъединяването към Шенген.

 

"София и Букурещ посрещат всички теми с общи позиции, това се подчертава с обща декларация, която току-що подписахме", заяви гръцкият премиер. "Гърция има водеща роля за енергийната свързаност. Продължаваме да инвестираме във ВЕИ и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия - нещо, което изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни, за да можем да реализираме визията си. Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за стабилност в региона. Гърция е най-старият член на ЕС и подкрепя европейската перспектива вече 20 г. още от срещата в Солун през 2003 г.", добави Мицотакис. 


"Днес подчертахме доброто сътрудничество между страните ни", каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4425 |09.10.2023 Израелски ракети изравняват със земята гнездото за плацдарм на Хамас Бейт Ханун . 4| 3832 |09.10.2023 Спортният министър Илиев остро към Б. Борисов: Кухи са обвиненията му, при него за 2020 няма нито милиони, нито салони . 0| 9129 |09.10.2023 Мартин Табаков за ФрогНюз: Иран е спонсор на Хамас, от военното му крило вече благодариха на Техеран . 14| 26122 |09.10.2023 Георги Готев: Румъния атакува българската "ЕвроИнс". На нейно място идва фирма, начело на която е братът на Урсула фон дер Лайен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads