Реклама / Ads
1| 2610 |28.07.2023 НОВИНИ

Премиерите на Украйна и Катар постигнаха съгласие в Киев относно нуждата от инициативата ”Зърно от Украйна”

.
Украинският министър-председател Денис Шмигал Източник: БГНЕС
Украинският министър-председател Денис Шмигал и премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който изпълнява и длъжността на външен министър, се срещнаха днес в Киев и заедно изтъкнаха нуждата от продължаването на инициативата ”Зърно от Украйна”, съобщи Укринформ.
 

Изявление в този смисъл бе направено от Шмигал по време на съвместна пресконференция с катарския му колега.

 

Украинският премиер изтъкна, че оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка, престъпленията й срещу човечеството, военните престъпления и геноцидът над украинския народ налагат незабавен и решителен отговор от страна на глобалната общественост.

 

По думите му излизането на Русия от зърненото споразумение е застрашило живота на милиони хора, не само в Украйна, но и по целия свят, най-вече в Африка, Азия и конкретно в Близкия изток.

 

"Заедно с премиера и министър на външните работи на държавата Катар изтъкнахме важността от възстановяването на черноморското зърнено споразумение на фона на нуждата от продължаването на инициативата "Зърно от Украйна", категоричен бе Шмигал.

 

Укринформ припомня, че Русия прекрати черноморската зърнена сделка на 17 юли, в последния ден от срока на споразумението, сключено през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция във връзка с инициативата "Зърно от Украйна".

 

В същото време се появи информация, че Катар ще предостави хуманитарна помощ на стойност 100 млн. долара на Украйна, за да насърчи здравеопазването, образованието и операциите на страната по разминиране на териториите й. Това също бе обявено от Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2604 |28.07.2023 Зеленски записа послание от разрушения храм в Одеса: Благодаря на всички, които се борят за Украйна! /видео/ . 3| 2683 |27.07.2023 Върховната Рада на Украйна прие днес оставката на министъра на културата и информационната политика . 5| 2622 |27.07.2023 Байдън нареди на правителството на САЩ да предаде на МНС данни за извършени от Русия военни престъпления в Украйна . 21| 2648 |26.07.2023 Двама българи са станали жертви на фронта в Украйна през юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads