Реклама / Ads
1| 2806 |12.02.2024 НОВИНИ

Преподавател: Ако се разрастне военният конфликт в Близкия изток, това ще доведе до ръст на цените на петрола и газа

.
Източник: БГНЕС
Ако има разрастване на военния конфликт в Близкия изток, това ще доведе до ръст на цените на петрола и газа, обясни пред БНР доц. Николай Крушков, преподавател в УНСС.
 

"А цените на потребителските стоки в Европа ще се повишат с пет процента, сочат оценките на катедра МИО", обясни специалистът.

 

Към днешна дата най-вероятният сценарий е за ескалиране на конфликта, алармира доц. Крушков.

 

"Ако САЩ и Великобритания не поемат посока за деескалация и активизират военно своята роля в конфликта, това ще застраши още повече прокситита на Иран – Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, което ще доведе до влизане на Иран в конфликта. Това означава война в Персийския залив, където са повече от една трета от световния петрол и газ.

 




Прякото въвличане на Иран в този конфликт би означавало и индиректно въвличане на Русия и Китай, като страни, с които Иран има дългосрочни отношения", смята експертът.

 

Доц. Крушков все пак очерта и други възможни сценарии за развитие на конфликта, който започна на 7 октомври с нападението срещу цивилни граждани в Израел.

 

„Първият е окончателно спиране на войната преди операцията в Рафах. Той не устройва Израел.

 

Вторият сценарий е за временното спиране на войната. Устройва най-вече Израел, но така Хамас ще загуби силната си карта с това, че държи 130 заложници", уточни той.





Нормалността, която имаше преди 7 октомври, не устройва нито Израел, нито арабските държави, поясни доц. Крушков.

 

Засилва се натискът от страна на международната общност върху Израел, посочи още анализаторът.

 

"Жертвите от началото на военната операция са близо 29 хиляди.

 

Целите на Израел обаче не са постигнати – те са пълно неутрализиране на Хамас и освобождаване на заложниците", подчерта той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2530 |12.02.2024 "Не ни пука, кой ще бъде министър". Земеделците готвят второ споразумение с властта . 2| 2489 |12.02.2024 Шефът на НАТО: Тръмп излага на повишен риск САЩ и Европа с изказванията си . 7| 2546 |12.02.2024 Болници в София отказват прием на спешни пациенти поради дефицит на места в реанимационните отделения . 0| 2552 |12.02.2024 Александър Стуб - кой е новият президент на Финландия и защо решенията му са важни за ЕС и НАТО?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads