Реклама / Ads
3| 5093 |10.09.2007 НОВИНИ

Пресъхва инвестиционният поток към България и Източна Европа, спасява ни туризма

.
Чуждестранните инвестиции към Източна Европа тръгват надолу, след като преминаха пиковата точка. Това прогнозират британски и американски икономисти. Докладът е дело на учени от Колумбийския университет и Economist Intelligence Unit (EIU).
 
Той е публикуван миналата седмица и прогнозира бъдещето на инвестициите в Източна Европа до 2011 година. Само през 2007 г. спадът ще е с над 2 мрд. долара.

Най-сериозно е свиването за България. Ако през 2006 г. преките чуждестранни инвестиции в страната ни са били 5.2 млрд. долара, то от тази година до 2011 г. паричният поток ще пресъхне до 2,6 млрд. долара годишно.

Парчето от инвестиционната торта за региона, което се пада на България, е 2.7%.

Статистиката показва, че през 2006 година чужди граждани и фирми са вложили в Източна Европа с 37% повече, отколкото през 2005 г.  Това съответства на глобалния ръст на ПЧИ. По данни на изследователите, възходящият ръст в Източна Европа достигна връхната си точка през 2006 г. и се изчислява на 106 млрд. долара.

По обем инвестирани средства регионът заема второ място след динамичната Азия, измествайки Латинска Америка и страните от Карибския басейн.

Сред държавите, получили най-големи обеми чуждестранни инвестиции, има три страни от Източна Европа: Русия на трето място в света, Полша на десето, Румъния на единадесето.

Така е било досега, но положението вече се променя, категорични са авторите на доклада. Още през 2007 година общият обем на инвестициите ще състави 104 млрд. долара. След това общите показатели на ПЧИ ще продължат да падат. Това ще дойде в резултат от изтощаване на основните приватизационни възможности в повечето от страните и рязкото поскъпване на местната работна сила.

Русия още известно време ще прави изключение и ще е лидер в региона по показателя ПЧИ, получавайки средно около 30 млрд. долара ежегодно. Според EIU на това няма да попречи даже и засилването на държавния контрол. Но динамиката на притока на ПЧИ в Русия има взривоопасен характер. Това се обяснява с висока роля на държавни компании във формирането на показателите, а освен това и с излизането на пазара на крупни играчи, които с една-две сделки могат да повлияят на динамиката на плановия ръст, създавайки вълни.

Една от главните опасности за чуждестранния инвеститор, влагащ пари в Източна Европа, са разнообразните политически рискове: протекционизъм, нестабилност на правителствата, заплахи, свързани с геополитическата несигурност.

Въпреки сериозния политически риск, икономическите фактори в Източна Европа остават водещи.

България би могла да си помогне, развивайки туризма като приоритетен отрасъл, смятат икономисти, запознати с детайлите от доклада. Много свободни капитали търсят възможност да бъдат инвестирани, като туризмът е една от възможностите за реализация. Това включва инфраструктурни проекти, обособяване на екологичночисти природни зони за туризъм, развитие на хранителната и транспортната индустрии. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5389 |04.09.2007 "Der Standard": България е на опашката по производителност на труда . 5| 5433 |20.08.2007 Полумесецът в България грее все по-силно . 0| 4896 |14.08.2007 Хлябът в България е поскъпнал с близо 40 процента . 1| 5613 |30.07.2007 Къса ли Арабската лига отношения с България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads