Реклама / Ads
33| 6100 |13.02.2014 НОВИНИ

Прецедент: Фандъкова забрани Луковмарш

.
Кметът на София Йорданка Фандъкова
Столична община няма да разреши провеждането на шествието в памет на ген. Христо Луков, известно като "Луковмарш", с който ежегодно крайнодесни формации почитат паметта на ген. Христо Луков (1888-1943 г.)
 

Решението е взето на базата на становища на Министерството на вътрешните работи (МВР) и главният прокурор Сотир Цацаров, до които кметът на София Йорданка Фандъкова се е допитала.

Тя е издала заповед служителите на Столичната дирекция "Вътрешен ред" (СДВР) да бъдат по-внимателни при опазването на обществения ред на 15 февруари, за когато е насрочен тазгодишният Луковмарш, съобщава Дарик, позовавайки се на информация от Столична община. За първи път организаторите не получават разрешение за провеждането събитието, което включва и факелно шествие по столични улици.

Тази година имаше подчертана обществена реакция срещу провеждането на Луковмарш. Седмица преди датата граждани се събраха на мирно шествие в знак на протест, а по-късно от ДПС и от "Шалом" осъдиха събитието като проява на расизъм и ксенофобия, и призоваха общината да го забрани.

Организаторите от Български национален съюз (БНС) отрекоха на мероприятието да са издигани расистки и ксенофобски лозунги. По думите им Луковмарш, през всички години на своето съществуване, е преминавал при изключителен ред и дисциплина и "единствената опасност да възникне напрежение е, ако се направи опит почитането на един български герой да се забрани".

Луковмарш се организира всяка година от 2003г.  насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и Министър на войната 1935-38 г. Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и въстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Убит е на 13 февруари 1943 г., пред очите на дъщеря му, от членовете на терористична група на БКП Иван Бураджиев и Виолета Якова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5065 |30.01.2014 Забраниха на министрите да пишат безразборно стратегии . 36| 5621 |27.01.2014 Ректорът на СУ забрани достъпа до Ректората! . 33| 6853 |24.01.2014 Генерал Тонев става заместник на Фандъкова . 5| 4812 |17.01.2014 Фандъкова се врече: Зимата няма да ни изненада. Готови сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads