Реклама / Ads
10| 3013 |29.11.2023 НОВИНИ

През 2024 г. почти 40% от руския бюджет отива за армията, няма за нови пътища и фабрики

.
Светът расте средно с 2-3% на година. Русия расте с 1%
През 2024 г. руската държава възнамерява да похарчи до 40% от бюджета си за отбрана и сигурност. Владимир Путин вече одобри съответния закон, а също така нареди да се повишат заплатите на военните и силите за сигурност. Военните разходи в Русия ще бият рекорди през следващите три години. 10,8 трилиона рубли (121 милиарда долара) ще бъдат изразходвани за отбрана през 2024 г. Спрямо 2023 г. – ръст от 70%.
 

През първата година на пълномащабна война всички страни от НАТО предоставиха военна, хуманитарна и финансова помощ на Украйна в приблизително еднакъв размер.


За Русия тази цифра - 121 милиарда долара - ще заеме една трета от всички бюджетни разходи за 2024 г. Това е най-големият размер на разходите за отбрана в цялата съвременна история на страната. Но освен военните, на фронта в Украйна има и други сили за сигурност, които се занимават с вътрешната сигурност: полицията, специалните служби, целият Следствен комитет, служители на затвора и колонията. За тях бяха отделени 3,4 трилиона рубли (39 милиарда долара). Ръстът тук не е толкова впечатляващ. Само 5% в сравнение с миналата година. Въпреки това, ако съберем разходите за отбрана и разходите за сигурност, получаваме пълните 40% от бюджетните разходи. Армия и сили за сигурност. 40% - според експерти това се е случило само в съветско време.


„Ако го сравните със съветския бюджет, а цифрите са подобни на 1990 г., имаше и нещо като трето, но това не помогна на СССР. Въпросът не е колко пари можете да изпратите за отбранителния сектор, а за армия, въпросът е: Колко силна е вашата икономика, колко е ефективна“, казва икономистът Николай Кулбака.


Националната отбрана ще бъде най-голямата позиция в руския бюджет. А за какво точно ще бъдат използвани парите, обикновените граждани на страната няма да знаят, тъй като много пера от разходите са засекретени. Ясно е, че ще закупят оръжие и техника. И какво друго? Институтът за национално икономическо прогнозиране на Руската академия на науките предполага, че държавата ще похарчи много пари за разширяване на капацитета на военно-промишления комплекс.


Как ще се увеличи бюджетът за отбрана? И какво точно ще се реже? „Проблемът с този бюджет не е, че утре ще бъдем по-зле, проблемът е, че губим възможността за растеж през следващото десетилетие. Тези държавни разходи, които отиват в сектора на отбраната, не се превръщат в нови пътища и фабрики. “ – продължава икономистът Кулбака.


Преразпределението, разбира се, ще стане за сметка на други бюджетни пера. Руската национална икономика пострада най-много. За него ще бъдат похарчени само 4 трилиона рубли (44 милиарда долара). Малко повече от полицията и тъмничарите. Но графата „национална икономика“ включва самолетостроенето, автомобилната индустрия, електрониката и развитието на технологиите за изкуствен интелект. Разходите по тази статия намаляват през последните три години. А сега те могат да съставляват само 10% от бюджета.


Какво ще е социалната политика: пенсионни плащания, детски надбавки? Какви ще са плащанията на семействата на убитите и ранените военнослужещи. Какво очаква здравеопазването и образованието: училища, болници, закупуване на лекарства? Социалната политика все още е голяма разходна позиция, на второ място след отбранителната индустрия. Преди това тя беше най-голямата. Но образованието и здравеопазването са спаднали значително.


"Намаляването на парите за лекарства ще се отрази не само за една година, а за повече. Светът расте средно с 2-3% на година. Русия расте с 1%. Проблемът е, че ние изоставаме и този проблем ще си проличава след десетилетия, тоест няма да си проличи веднага”, обяснява икономистът Кулбака.

 

Ако сравним с миналата година, тогава в парично отношение разходите за тези позиции ще се увеличат леко или ще останат приблизително на същото ниво. Но като се вземе предвид инфлацията (през 2023 г. тя е 6,6%), държавата ще харчи по-малко за училища и болници.

 

"Настоящее время", превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9134 |29.11.2023 Руски журналист пред DW: Режимът на Путин може да рухне като тези на Франко, Салазар и "черните полковници" . 7| 2625 |29.11.2023 Нетаняху пред в. BILD: Европа е следващата мишена на Хамас . 25| 4555 |29.11.2023 Мартин Димитров за ФрогНюз: През 2024 г. Европа ще изпадне в рецесия, а икономиката на България ще расте с около 3% . 4| 2620 |29.11.2023 Столтенберг: Русия днес е по-слаба икономически, политически и военно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads