Реклама / Ads
2| 2775 |17.11.2023 НОВИНИ

Президентът на Австрия иска страната да пусне България в Шенген

.
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен смята, че решението на правителството на страната му да блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е "погрешно". Той критикува остро и австрийския канцлер Карл Нехамер.
 

"Когато федералното правителство на Австрия каза "не" на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз излязох с публично изявление, в което казах, че не съм съгласен с решението на моето правителство", посочи той.

 

"Не виждах смисъл да блокираме Румъния и България към Шенгенската система. Въпросът е много по-широк, как да контролираме потока от хора, търсещи работа или убежище в 27-те държави от ЕС. Намирам решението на австрийското федерално правителство за грешно, но се надявам, че един ден ще бъде преразгледано. Имах няколко контакта с румънския и с българския президент Румен Радев. И днес считам, че решението не беше правилно", отбеляза австрийският държавен глава, цитиран от "Фокус"

 

Австрия обосновава ветото си върху включването на България и Румъния в Шенгенската мрежа с необходимостта от цялостна реформа на пространството. В края на октомври българският премиер Николай Денков посети Виена в неуспешен опит да убеди Нехамер да промени позицията си.

 

"За нас обаче е немислимо в момента да разширим Шенген. Аз казвам, че това няма нищо общо с България и с Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Вътрешните министри казват - да, това пространство не функционира. 11 страни имат вътрешен контрол на границите и въпреки че Австрия е вътрешна страна има контрол на австрийско-немската граница", отбеляза на съвместна пресконференция автрийският министър-председател тогава.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3020 |17.11.2023 Ивайло Цветков - Нойзи хванат да кара с над 2 промила алкохол . 2| 3474 |17.11.2023 Камерите на тол системата вече снимат и за превишена скорост . 4| 2683 |17.11.2023 Сираков към Боби Михайлов: Братле, подай си оставката! Нека те запомнят с нещо добро . 10| 2844 |17.11.2023 А вчера вътрешният министър не очакваше ескалации. Кой ли филм е гледал?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads