Реклама / Ads
43| 5115 |19.01.2016 НОВИНИ

Президентът: България е сред 5-те най-добри икономики през 2015 г.

.
Росен Плевнелиев
България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г., каза президентът на Росен Плевнелиев по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, предаде Фокус.
 
"Изпращаме една напрегната и динамична година за света. Преминаваме през период на световни турболенции, рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема", заяви президентът.

България остана стабилна, въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални цели, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна. Въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, миналата година записахме и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете - постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната, изброи президентът.

Той отчете ролята на правителство и на министър-председателят за това отговорно отношение и постигнат безспорен успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период. "България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта. Двата основни двигателя на българския експорт - единият е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни той и добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика. "Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4289 |17.01.2016 400 екипа на ЧЕЗ възстановяват електрозахранването в Западна България . 18| 5388 |17.01.2016 Миков: Бедността и демографската криза са убийците на България . 6| 5371 |17.01.2016 България - под сняг и вода! Десетки селища без ток . 11| 4460 |16.01.2016 Хърсев предлага да се вдигнат данъците в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads