Реклама / Ads
11| 4961 |10.11.2012 НОВИНИ

Президентът очаква повече прозрачност по "Южен поток"

.
Росен Плевнелиев
Очаквам повече прозрачност по проекта „Южен поток", който предстои да бъде подписан. Това заяви в Банско пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.
 

„Както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта „Южен поток". Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това - какво ще се подписва с Русия", заяви Плевнелиев.

Важно не просто да се подпишат тези договори, а те да се направят по един прозрачен начин, подчерта Плевнелиев.

„Лично на мен - към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това - какво ще се подписва следващата седмица. Очаквам от правителството абсолютно всички параметри - включително за цената на газа, включително - за цената на изграждането на „Южен поток", и всички останали цифри и данни - на масата. Ние си говорихме, че големият неуспех на проекта „Белене" се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както, разбира се, и на недостатъчната прозрачност. Сигурен съм, че „Южен поток" няма да има тази съдба. Сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране, но също така - очаквам малко повече прозрачност", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„По-важно е не самият аз като президент да получа параметрите на тези проекти. За мен е важно българският бизнес, икономиката, българските предприятия да знаят какво ги чака. Важно е в парламента и в цялата публична среда да има повече информация по тази тема. Пожелавам си - повече информация по тези проекти и договори, които предстои да се подписват", каза президентът Росен Плевнелиев.

Относно случващото се в българската църква, Плевнелиев заяви, че църквата трябва да бъде единна и да бъде обърната към хората и техните проблеми, а не - към вътрешните си интриги.

„Вчера ние изпратихме по един много достоен начин нашият патриарх. Целият български народ и цялото православно християнство. За мен това беше изключително важно. На седем езика целият свят отдаде своята почит на един достоен патриарх, който работеше за единството на Българската църква. Затова считам, че е крайно непочтено в деня на траур да се говори за разкол и да се произвежда разкол", каза още Плевнелиев.

Президентът коментира и казуса "Венета Марковска". Г-жа Марковска ще вземе сама своето решение. Надявам се - то да бъде и в интерес на репутацията на може би най-важната институция в държавата и стожер на демокрацията - Конституционния съд, каза Плевнелиев.

„Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Защото те са не просто само членове на Конституционния съд. Те са върховният морален стожер. Символ на справедливостта в една държава. Затова аз казах категорично моето мнение - надявам се най-достойните да попаднат там. В казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение", заяви още президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5325 |09.11.2012 Президентът: Следващият патриарх да е толкова достоен колкото Максим . 45| 5590 |02.11.2012 Дянков: Повече пари за БАН - не! В цял свят няма пари! . 23| 5778 |01.11.2012 Президентът: Посланието на ЕК за допълнителен доклад е сериозно . 25| 6721 |29.10.2012 Президентът към българчета от диаспората: Заради вас съм приповдигнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads