Реклама / Ads
34| 6589 |24.05.2011 НОВИНИ

Президентът Първанов: Оставете езика на омразата!

.
Г. Първанов
Други дипломати, освен творците, не ни и останаха, каза Г. Първанов, който за последен път през последния си мандат връчи ордени "Св.Св. Кирил и Методий"; после участва и в празничното шествие, а вечерта дава прием.
 

Политическият език, който сега доминира и е на мода, езикът на омразата и на агресията, трябва решително да бъде оставен назад в миналото, на най-високия рафт. Затова трябва да се чуят позициите на българските авторитети, на хората на науката, на културата, на всички онези, които знаят и могат, обяви президентът Георги Първанов на тържествата по случай 24 май в аулата на Софийския университет.

Бог да ни пази от сиромашия и от простотия, възкликна пък ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев
на честването.

По-рано днес на церемония в Гербовата зала президентът каза, че и ние сме дали нещо на света и онова, което знаем за нашите най-изявени творци, идва да покаже точно това. Българската култура има не само своята богата древна история, тя има своето значимо настояще и днес, представено чрез творците, които са огромна армия. Той добави, че едва ли някои може да оспори днес, че това са нашите най-добри дипломати. Впрочем, те не ни останаха и други, вметна Първанов.

Президентът Георги Първанов участва в тържествата по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава връчи Почетен знак на Президента на читалищните дейци. Там той раздаде висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата. Орден "Стара планина" - първа степен получиха проф. Надежда Сейкова и Петър Караангов. С орден "Стара планина" - втора степен, за изключително големите му заслуги към Република България в областта на изкуството беше награден проф. д.и.н. Димитър Овчаров.

С орден "Св.Св. Кирил и Методий" - огърлие са удостоени Васил Найденов, Иво Папазов - Ибряма, Георги Трифонов и Искра Радева, с орден "Св.Св. Кирил и Методий" - първа степен - Иван Иванов, Зденка Дойчева, Димитър Симеонов. Орден "Св.Св. Кирил и Методий" - втора степен се връчва на Маргарита Градечлиева и на проф. Милена Куртева.

По-късно през деня президентът ще се присъедини към шествието по повод празника пред сградата на президентската администрация. Държавният глава ще присъства и на официалната церемония и водосвет по повод празника пред паметника на Св.св. Кирил и Методий, а в аулата на Софийския университет той ще бъде на тържествено честване по повод 24 май.

Вечерта в резиденция "Бояна", заедно със съпругата му Зорка Първанова те ще бъдат домакини на традиционния държавен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5888 |27.04.2011 М. Найденов: Президентът има влечение към лов на хищници . 17| 5780 |21.04.2011 Първанов: Нямам нито притеснения, нито трофеи, нито архар! . 26| 10054 |09.04.2011 Кандидат-президентът на БСП – достоен, компетентен, със самочувствие на победител . 27| 5142 |07.04.2011 Неуволненият Кр. Първанов: Имаше неприязън от Трайков към мен и преди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads