Реклама / Ads
17| 2892 |30.03.2024 НОВИНИ

Президентът Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет. Обяви се за избори 2 в 1 /видео/

.
Източник: БГНЕС
Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет. Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи служебен кабинет. Вчера държавният глава оповести избора си за служебен премиер от кръга лица, определени като възможни кандидати за този пост след направените промени в Конституцията.
 

Едва ли има смисъл да коментирам повече конституционните промени в частта им за служебното правителство. В тяхната несъстоятелност се убедиха и партиите, които извършиха тези промени, заяви Радев. 

 

Вече заявих, че ще направя всичко възможно страната ни да не изпадне в конституционна криза. Благодаря на всички потенциални кандидати за служебен премиер, които се отзоваха веднага на разговори. Разбирам техните мотиви да откажат този толкова отговорен пост. Най-вече благодаря на г-н Главчев, който единствен прие да стане служебен премиер. Г-н Главчев, възлагам ви да съставите служеен кабинет. Надявам се да изпълните този мандат в рамките на следващите седем дни, за да може да проведем избори 2 в 1", обяви президентът.







"Конституционните промени бяха направени единствено, за да стеснят правомощията на президентството.

 

Категорично заявявам, че няма да уаствам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е изцяло ваша, г-н Главчев. От вас все пак ще очаквам един политически независим кабинет", добави Румен Радев. 

 

От своя страна вече служебният премиер Димитър Главчев заяви, че това е трудно решение, но алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. „С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти“, даде заявка Главчев.







Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, подчерта Главчев. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, категоричен е Главчев.

Няма как да съм готов с кабинет при положение, че вчера разбрах за номинацията си, заяви служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. Няма срок за кабинет в конституцията, но и при президента стана въпрос, че разумният срок е една седмица. Ще търся министрите по министерствата, ще търся министри, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани. Имам предвид някои имена, но има разговори, за да не изпаднем в нелепа ситуация. Стартирам отсега разговорите, добави Главчев.

Още в понеделник ще подам заявление за неплатен отпуск в Съдебната палата, уточни той.

 

Припомняме, че Главчев е тясно свързан с ГЕРБ. Шест пъти е бил депутат от партията на Борисов, а през 2017 година беше и председател на 44-ото Народно събрание.

 

През юли 2023 г. беше избран от парламента за председател на Сметната палата.

 

Решението на президента е направено въпреки категоричното настояване на Бойко Борисов за поста служебен премиер да не бъде посочен човек, чиято политическа биография е свързана с ГЕРБ.







Според Борисов това ще повлияе на кампанията за предсрочните избори и би изглеждало все едно неговата партия управлява в този период.

 

След като Димитър Главчев предложи структура и състав на служебния кабинет президентът Румен Радев трябва да направи отново консултации с политическите сили в парламента и едва след тези разговори издава указ за назначаване на служебното правителство.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13705 |30.03.2024 "Спасих се от бъдещето на тази смрад". Валери Йорданов напуска Народния театър . 4| 2475 |30.03.2024 Фон дер Лайен: Утре е важен ден. България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Това е голям успех . 10| 2536 |30.03.2024 Христо Иванов: Ние имаме рецептата за промяната, не само амбицията. Ние имаме формулата . 0| 2405 |30.03.2024 Наш круизен кораб се блъсна в бетонна стена в Австрия. Има ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads