Реклама / Ads
10| 7689 |13.05.2011 НОВИНИ

Прибраха фараона Недялков?

.
Иво Недялков
Фараонът Иво Недялков е бил задържан днес след обед. Според очевидци, които се обадиха във Фрогнюз, той е бил откаран със син джип с полицаи от жилището му в тузарския квартал Горна Баня.
 

Очевидците разказаха още, че междувременно дъщерята на Недялков го е настигнала, за да му връчи куфарче, вероятно с лични вещи на баща й.

За сега информацията не е потвърдена от МВР. Има вероятност Недялков да е отведен от органите на реда в Националното следствие или прокуратурата във връзка с водените срещу него дела за финансови измами, или пък да е прибран за изтърпяване на наложеното му наказание - 5 години лишаване от свобода. Но според хора от квартала фараонът може и да е бил отвлечен от мними полицаи.

Припомняме, че името на Иво Недялков нашумя в началото на прехода, като създател на една от най-големите финансови пирамиди - "Ийст-Уeст Интернешънъл". Фараонът събираше на депозит суми на граждани и изплащаше огромни лихви, с които привличаше наивници за инвеститори. Финансовата му далавера обаче не успя да издържи и една година, и Недялков  избяга от България, обявявайки фалит. В пирамидата му потънаха спестяванията на няколко хиляди българи за над 100 млн. лева.

По-късно фараонът бе върнат от Интерпол в България и срещу него започна съдебен процес. Той продължава повече от 16 години. На 7 април 2011 г. Върховният касационен съд на РБългария окончателно осъжда Иво Недялков на 5 години затвор за длъжностно присвояване. С това решение съдебният състав, начело с председателя на наказателната колегия на ВКС Гроздан Илиев приема за установено, че Недялков, в качеството си на длъжностно лице се е разпоредил със средства, собственост на акционерното дружество в размер на 38 млн. неденоминирани лева (около 38 хил. лв. днес) в своя или чужд личен интерес, и потвърждава присъдата на Софийския апелативен съд.

Въпреки тиражираните в медийното пространство твърдения, че Недялков е създател на финансова пирамида и е измамил над 5000 души, като е присвоил спестяванията им, тези твърдения не се споделят от съда и Недялков е оправдан по тези обвинения окончателно. Съдебният състав отхвърля осъдителната присъда в частта да се конфискува 1/6 от имущество на Иво Недялков. В тази му част, делото пред ВКС е върнато за ново разследване на предната инстанция - Софийски апелативен съд.

Преди няколко месеца Иво Недялков отново привлече вниманието на медиите към себе си, обявявайки, че през 1990 г. Андрей Луканов е събрал 150 души, свързани с бившата БКП и ДС и им обявил: "Назначавам ви за милионери". А после им раздал куфарчета с пари. Скандалното изявление на Недялков обаче бе опровергано като манипулация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4922 |03.05.2011 Прибраха собственика на обрания трезор в столицата . 2| 5518 |18.04.2011 Прибраха в лудница изнасилвача от Смолян . 5| 4972 |18.04.2011 Прибраха четирима за зверско убийство . 0| 6354 |28.02.2011 Прибраха 30-годишен мъж за убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads