Реклама / Ads
14| 5728 |23.01.2014 НОВИНИ

Приеха закона за конфликт на интереси

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Всички личности, които се занимават с публични средства и еврофондове, ще подлежат на контрол от Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.
 

Това е записано в новия законопроект, предложен от БСП. Вносители на промените са депутатите Мая Манолова и Кирил Добрев. Промените бяха обсъдени и приети на първо четене в Комисията за взаимодействие с гражданските организации.

Безспорно е, че един от наболелите проблеми е как хората, заемащи публични длъжности, упражняват своите правомощия, заяви председателят на комисията Мая Манолова. Тя обясни, че предложените промени са наложени, защото организациите, които следят работата на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, са преценили, че са необходими законодателни промени относно работата.

Промените, които предлагат от БСП, касаят структурирането и начина, по който ще бъдат избирани членовете на комисията. Според новите текстове това трябва да става с ясни и публични процедури, на които да участват и неправителствените организации. Кандидатите трябва да притежават безспорен авторитет и безупречен морал в обществото, заяви Манолова.

Според законопроекта на БСП се предвижда да бъдат въведени промени в принципите на публичност и прозрачност при избора на членове в комисията от квотата на президента и Министерския съвет.

Функциите на комисията също ще бъдат променени. Основните правомощия във функциите ще бъдат на комисията, а не на нейния председател. Целта е решенията да се вземат от самата комисия, а не еднолично от председателя ѝ, обясни социалистката.

В текста е заложено да бъде въведена и фигурата на докладчик по всяко време на една от преписките, като фигурата му бъде определяна на принципа на случайното разпределение. Предлага се по същия начин да бъдат разпределяни и експертите, които ще работят по преписките. Ще бъдат променени самите процедури, като се скъсят техните срокове, посочи Мая Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4903 |08.01.2014 Приеха стратегия как да учим през целия си живот . 1| 5454 |19.12.2013 Промениха закона за хазарта . 85| 12477 |17.12.2013 Станишев се отчете: Въпреки натиска, приехме 20 закона . 4| 5187 |13.12.2013 Депутатите обсъждат промени в закона за СРС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads