Реклама / Ads
6| 5519 |07.03.2014 НОВИНИ

Приеха Закона за Сметната палата

.
Източник: Булфото
Депутатите отмениха провеждането на парламентарен контрол в днешното заседание. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че има съвместно заседание между правителствата на Република България и Република Румъния и тристранна среща на министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, заради което е постъпила молба.
 

Депутатите приеха на първо четене Закона за Сметната палата. Негови вносители са Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков.

Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран, решиха депутатите.

За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен „магистър” и професионален опит в съответната област не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата.

Друго условие е да не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора. Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност.

Народното събрание избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му, председателят прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Сметната палата. Народното събрание избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението.

Избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани. Избраните председател и членове на Сметната палата освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, които са несъвместими с тяхното правно положение, до деня на встъпването им в длъжност.

Председателят и членовете на Сметната палата продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници. Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Според мотивите, теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние и това е изключително демократична и обективна форма на организация и управление. Законопроектът цели да възстанови статута на Сметната палата като разпоредител със самостоятелен бюджет - част от държавния бюджет.

От ГЕРБ заявиха, че законът е един вид наказателна акция срещу един човек, който 9 години поддържа добро професионално равнище на Сметната палата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5652 |07.03.2014 Цонев: Сметната палата е консултирала Цветанов . 0| 6025 |07.03.2014 НС гласува Закона за потребителския кредит . 16| 5856 |06.03.2014 Красимир Янков: Едноличното управление на Сметната палата дава дефекти . 2| 5211 |06.03.2014 Менда Стоянова: Сметната палата се превръща в оръжие за репресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads