Реклама / Ads
1| 2997 |31.07.2023 НОВИНИ

Пригожин: За момента ”Вагнер” не набира бойци, но е вероятно да започне отново да го прави в бъдеще

.
Евгений Пригожин, лидер на "Вагнер" Източник: БГНЕС
Ръководителят на руската частна военна компания ”Вагнер” Евгений Пригожин каза в аудио изявление, разпространено днес, че за момента не набира бойци, но е вероятно да започне отново да го прави в бъдеще, предаде Ройтерс.
 

Няма яснота относно бъдещето на Пригожин и "Вагнер" след краткотрайния му опит за бунт срещу руското министерство на отбраната през юни (24-25 юни - бел. ред), посочва световната агенция. Тогава Кремъл предаде, че някои от неговите наемници, които са се сражавали в едни от най-ожесточените битки във войната с Украйна, ще заминат в Беларус.

 

Въпреки това Пригожин присъства на среща с Владимир Путин 5 дни след бунта и бе заснет миналата седмица в Санкт Петербург, където руският държавен глава беше домакин на срещата на върха "Русия-Африка".

 

"Днес ние дефинираме следващите си задачи. Без съмнение това са задачи, които ще бъдат изпълнени в името на величието на Русия", отбелязва в съобщението гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин. Посланието е разпространено в "Сива зона", канал от приложението "Телеграм", свързван с ЧВК "Вагнер".

 

След юнските събития представители на Кремъл информираха, че тези бойци на "Вагнер", които не са участвали в бунта, ще се преместят в редовната руска армия, като подпишат договори с министерството на отбраната.

 

Очевидно визирайки именно това, в аудио изявлението Пригожин заявява, че "за съжаление" някои от неговите бойци са се преместили в други "властови структури", но по думите му имат намерение да се завърнат при него.

 

"Докато не изпитаме нужда от персонал, не планираме набиране на нови хора", казва Пригожин и се обръща към бившите си наемници. "Независимо това ние ще ви бъдем изключително благодарни, ако държите връзка с нас, и в момента, в който родината изпита нужда да създадем нов екип, който да бъде в състояние да защитава интересите на страната ни, ние със сигурност ще започнем набиране на хора", категоричен бе той.

 

От метежа насам някои бойци на "Вагнер" наистина се пренесоха в Беларус и започнаха да обучават местната армия. В коментари, качени миналата седмица, Пригожин каза, че компанията "Вагнер" има готовност да засили присъствието си в Африка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2829 |29.07.2023 Полша алармира: Бойци на ”Вагнер” могат да се представят за мигранти, за да влязат в ЕС . 3| 2594 |26.07.2023 Консерватори от Лондон: Там, където Западът отстъпва, идва ”Вагнер” . 0| 2917 |24.07.2023 До момента: Няма сигнали за пострадали български граждани от пожарите в Гърция . 3| 2725 |21.07.2023 Ударна акция в София: Полицаи закопчаха наркодилър в момента на сделката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads