Реклама / Ads
8| 3501 |21.01.2021 НОВИНИ

”Приливна вълна” от боклук пред МОСВ

.
Източник: "Грийнпийс" България
“Приливна вълна” от отпадъци заля Министерството на околната среда и водите. Причината - поредната страница от сагата БоклукГейт след наводненията в страната. Няколко сметища се образуваха в реките, излезли от коритата си след проливния дъжд през изминалата седмица.
 

Своеобразният протест пред екоминистерството срещу системното бездействие на  институциите е организиран от природозащитниците от “Грийнпийс” България и Екологично сдружение “За Земята“.


Активистите са категорични, че образувалите се плаващи сметища са изложили на показ сериозен проблем у нас - този с пластмасовите опаковки.


“Ситуацията е показателна за трайните недостатъци на действащата система за управление на отпадъците в България и в частност на разделното събиране на пластмасови отпадъци. Веднага след като снимките на острова от пластмаса на река Искър станаха популярни, много от възмутените казаха, че причината е единствено в хората, които хвърлят. Всъщност наблюдаваме как липсата или недостигът на контейнери за разделно събиране водят до ниски нива на рециклиране. А това е предпоставка за нерегламентирано изхвърляне или изгаряне на ценни рециклируеми суровини.“, коментира Евгения Ташева от Екологично сдружения “За Земята“.


Проблемът обаче е и друг. ФрогНюз припомня, че Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка” посочи като проблем изхвърлянето на отпадъци в реките от фирми, докато отговорните органи бездействат. Причината - връзки на лица с представители на властта. Припомняме още, че медията ни е изпратила въпроси и до Върховната административна прокуратура за извършени проверки и констатирани нарушения относно почистването на реките от отпадъци. Отговор от ВАП все още очакваме в срок, както предвижда Закона за достъп до обществената информация. 


“Ситуацията в други големи и малки реки и водоеми из цялата страна е сходна”, посочват от “Грийнпийс” България.


От там настояват МОСВ да почерпи от опита на над 10 европейски страни и да  въведе депозитна система за всички пластмасови бутилки, която ще реши част от проблемите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4299 |19.01.2021 България - страна зарината в боклук. Второ плаващо сметище след наводненията . 9| 6462 |13.10.2020 МОСВ позволило на ТЕЦ ”Бобов дол” да гори боклук в пъти над допустимото . 17| 7703 |20.09.2020 Италианска тв: Камора и Ндрангета пласират в България боклук за горене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads