Реклама / Ads
11| 5838 |14.05.2008 НОВИНИ

Проект на МДААР за сертифициране на 100 общини е прахосване на средства

.
"Този проект ще остане просто един пропагандистки акт, с прахосване на публични средства, да не говорим за другите негативни последици, които не споменавам." пише Лоренцо Тионе.
 

В писмо до Иван Савов, представител на Европейската Федерация на Асоциациите на Сертифициращите Организации, г-н Лоренцо Тионе, Председател на Европейската Организация по Акредитация (ЕА), изрази своето категорично становище, че проектът за внедряване и сертифициране на 100 общини и областни администрации, лансиран от Министерството на Николай Василев е обречен да не постигне желаните цели.

“Въпреки възможните благородните намерения на този проект (модернизиране на държавния апарат и пр.), при условията и сроковете, които са дефинирани и като се има предвид и ниската първоначална подготовка по системи за управление на държавните и общински служители, този проект ще остане просто един пропагандистки акт, със прахосване на публични средства, да не говорим за другите негативни последици, които не споменавам, но можете сами да идентифицирате.” пише г-н Лоренцо Тионе.

Г-н Тионе изрази готовност да се срещне с представители на правителството, в качеството си на Председател на Европейската Организация по Акредитация, за да се дискутират условията, при които би могло да се постигне реално подобрение на управлението чрез акредитирана сертификация на ефективно внедрени системи за управление.

Друг важен въпрос, повдигнат от г-н Тионе в неговото писмо, е въпросът за предстоящите за приемане изменения на Закона за Акредитация на България, закон, който има проблемни зони с вече приетата Европейска Директива за Акредитация. Въпреки наскорошното му посещение в България в тази връзка, г-н Тионе изразява резерви, дали са разбрани тези проблемни зони и дали се гледа сериозно от страна на Българското правителство и органи на нуждата от пълна хармонизация с европейското законодателство.

Европейската Организация по Акредитация (European Accreditation Co-operation, ЕА), е структура, отговорна от името на Европейската Комисия за прилагане на Европейската политика по акредитация, и Директивата за Акредитация на Европейския Съюз, приета от Европейския Парламент през тази пролет. Тази организация ще следи за прилагането на тази политика на територията на Европейския Пазар и ще налага съответните санкции при неспазване.

Тук трябва да се отбележи, че Българската държава продължава да изостава сериозно по отношение на развитието на капацитет в тази посока, а с последните изменения рискува отново Българската Служба за Акредитация да се разгледа за замразяване на членството за втори път, предвид задълбочаването на несъответствията с европейските правила и норми. Последиците от непълното членство на БСА в ЕА се измерва в стотици милиони допълнителни разходи и загуби за Българската икономика. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9209 |08.05.2008 Следовател №1: Част от инвестициите в крупни проекти са на офшорки . 0| 6227 |27.04.2008 Проектират участъка на "Южен поток" . 15| 5389 |23.12.2007 Иван Костов: Програмата и новият десен проект на ГЕРБ са популистки . 1| 6290 |29.05.2007 Проектът за управлението на отпадъците на София е готов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads