Реклама / Ads
60| 4790 |11.03.2014 НОВИНИ

Проф. Близнашки: Не делим подписите по партийни цветове

.
Проф. Георги Близнашки Източник: Булфото
ГЕРБ участваше изключително активно в тази подписка, но ние не делим подписите по партийни цветове, защото всеки подпис е на свободен български гражданин, който открито заявява своята позиция. Работиха и партиите от Реформаторския блок, и Протестна мрежа, и Ранобудните студенти.
 

Това заяви пред БНТ проф. Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет, който вчера внесе подписката за свикване на референдум. Не можеш да събереш подписи без подкрепата на основните политически сили в страната, така че няма нищо странно в подкрепата им. Никой не интригантства по тази тема. Това са опити да се компрометира подписката с късна дата, но няма как да стане, заяви Близнашки.

Всеки може да има съмнения, но трябва да сложи на масата доказателствата. Хора, които не смеят да си покажат носа отвъд металните заграждения на Народното събрание, разсъждават по темата къде и как са събирани подписите - абсурдно е, категоричен бе той.

Опитът да се насъскат институциите, да им се внушава, че има едва ли не някаква мистерия около тези подписи, според проф. Близнашки, е нещо абсолютно неприемливо.

ГРАО ще извърши проверката, както винаги досега. Но такива като Борислав Цеков нямат право да бърникат из подписките с мръсните си пръстчета, защото ще извършат престъпление и ще влязат в затвора, защото става дума за личните данни на български граждани и никой няма право да упражнява някакъв псевдограждански контрол, допълни председателят на Ионициативния комитет.

Относно казаното от представители на ЦИК, че е малка вероятността да се проведат евровот и референдум заедно, Близнашки коментира: "Ние знаем, че е минимална тази възможност. Не е необходимо някакви там екземпляри, назначени от не знам кого си, да ми обясняват на мен - професора по конституционно право, за какво става дума.

Събрахме тази подписка в изключително кратки срокове, за да дадем възможност на Народното събрание да се съобрази с желанията и очакванията на българските граждани. Ние апелираме към здравия разум. А иначе глупостта в България е вездесъща. Най-вероятно ще отклонят, но ние бяхме длъжни да го направим."

Проф. Близнашки категорично подчерта, че зад президента Росен Плевнелиев стоят стотици хиляди български граждани. "Това е сериозният факт. Всичко останало са провокации на всевъзможни тролове от най-различни партийни цветове", посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5310 |10.03.2014 Близнашки: Референдумът вече е задължителен . 12| 5992 |07.03.2014 Проф. Димитров: Предизвикахме управляващите с одита на МВР и "Авиоотряд 28" . 6| 5322 |03.03.2014 Проф.Б.Димитров: Само НИМ и Лудогорец събират по 40 000 на едно място . 23| 11820 |02.03.2014 Проф.Мермерски: Яжте боб против рак и холестерол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads